A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kadirov unokaöccse kapta az orosz Danone-t


A csecsen nemzetpolitikáért, külkapcsolatokért és tájékoztatásért felelős miniszter nem is akárhogy méltatta az ifjú titánt. 

Ramzan Kadirov egyesek által rettegett, mások szerint leszerepelt csecsen vezető rokona az a miniszter, aki az orosz állam által einstandolt oroszországi Danone leányvállalatot átvette – írta meg a Reuters.

A hírügynökség emlékeztet, hogy a háború kitörése óta sok nyugati vállalat elmenekült Oroszországból, és „egyes eszközök állami kezelésbe kerültek”, sokszor magas politikai körök közvetlen irányítása alá.

„Tehetséges és sikeres menedzserek”

Az orosz elnök éppen vasárnap írt alá egy rendeletet, amely ekként rendelkezik a Carlsberg sörgyártó gyáráról és a Danone orosz leányvállalatáról is. Utóbbit a mindössze 32 éves Jakub Zakrijev (32) kapta, aki egyébként Csecsenföld miniszterelnök-helyettese és mezőgazdasági minisztere is. Méltatásában a csecsen nemzetpolitikáért, külkapcsolatokért és tájékoztatásért felelős miniszter kitért arra is, hogy ebből a kinevezésből is látszik, hogy az elnök és csapata „tehetséges és sikeres menedzserek”,

Csecsenföld vezére korábban sem bánt szűkmarkúan rokonai elismerésével, fiatal lánya például rangos kitüntetésben részesült „az orvostudomány fejlődéséhez való hatalmas hozzájárulásáért”.

A Reuters befektetői informátorai úgy vélik, most jön létre egy új oroszországi mágnásréteg, akiket Kremlhez való hűségükért jutalmaznak vagyonnal. Az orosz magyarázat a vagyonátruházásnak becézett államosításokra, hogy csak a nyugati befektetők által hátrahagyott, fontos vállalkozásokat szeretnék működtetni – más kérdés, hogy ezek visszaszerzése közepesen tűnik elképzelhetőnek.

A Danone mindenesetre harminckét éve volt jelen az országban, konkrétan a Vörös tér közelében nyitotta első üzemét 1991-ben, a Szovjetunió bukása után – majd

Korábban lapunk is beszámolt róla: Vlagyimir Putyin orosz elnök már tavasszal közölte, az orosz vállalkozóknak nem szabad kihagyniuk a lehetőséget, hogy betöltsék a távozó nyugati cégek által hátrahagyott réseket, „amíg meggondolják magukat és vissza akarnak majd jönni”.

Majd a nyugati szankciókra hivatkozva áprilisban meg is kezdte mindennek gyakorlatba ültetését; aláírta azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy két nyugati energiavállalat (az UNIPER és a finn  Fortum Oyj) oroszországi eszközeit az állam „ideiglenes intézkedés” alá vonja.

„A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Kreml a vagyonbefagyasztás eszközéhez nyúlt, éppen ahhoz a büntetéshez, amellyel a Nyugat a háború kezdete óta sújtja Moszkvát”.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések