A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jó az illata, fokozza az energiát és a fókuszt – jázmintea


A jázminteának nemcsak az illata és az íze kellemes, de gyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik. Ezt annak köszönheti, hogy tele van antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületekkel. Az antioxidánsoknak nagy szerepük van abban, hogy a szabad gyököktől megvédjék az emberi sejteket, szöveteket és szerveket. Mutatjuk, hogy milyen csodálatos gyógyhatásai vannak a jázminteának.


A jázmintea stimuláló és nyugtató hatásokkal rendelkezik. A virág szirmai ugyanis tele vannak linalool nevű vegyülettel, amely nyugtató, relaxáns hatást vált ki.

A linalool nevű vegyület aktiválni tudja a paraszimpatikus idegrendszert, ami pedig a kellő ellazulást hivatott elősegíteni. Miután a test és az agy is sikeresen ellazult, a pulzusszám is csökken, illetve az izmok feszültsége is megszűnik. Éppen ezért ha egy fárasztó és stresszes napon vagyunk túl, akkor készítsünk egy kellemes, kényeztető jázminteát és adjuk át magunkat a teljes pihenésnek, a teljes kikapcsolódásnak.

A gyógytea fogyasztása közben egy GABA nevű vegyület is felszabadul a szervezetben, amelynek szintén hangulatjavító hatása van.

A jázmintea ezen kívül gazdag forrása az L-teanin nevű vegyületnek, amely csökkenti a stresszt, szintén elősegíti a relaxációt és a jobb alvást.

A jázmintea tehát nemcsak polifenolokban, hanem L-teanin nevű aminosavban is gazdag, mely a kognitív egészségre és funkciókra gyakorol rendkívül pozitív hatást. Mivel egy nagyszerű stimuláns, így csökkenti az úgynevezett idegfeszültséget, emellett még az éberséget is fokozni tudja.

A tea ugyan csak kis mennyiségben, de koffeint is tartalmaz, ami viszont a koncentrációs képességre van pozitív hatással.

A jázminteát a hagyományos kínai orvoslás már évszázadok óta alkalmazza. Legfőképpen azoknak az embereknek javasolják a rendszeres fogyasztását, akik kevés energiával rendelkeznek, túlságosan sokat dolgoznak és állandóan kimerültnek érzik magukat.

A jázmintea nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns vegyületeket. Például ilyenek a katekinek és az EGCG vegyület. Ezek együttesen biztosítják az egészséges gyulladásos választ, illetve segítenek a magas koleszterinszint csökkentésében. Mindezeken kívül segítenek egészségesen tartania a szívet, az agyat és a bőrt, mégpedig úgy, hogy segítenek kivédeni a szabad gyökök káros hatásait.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések