A málna nemcsak finom, hanem lenyűgöző táplálkozási profillal is rendelkezik. Ennek köszönhetően rendkívül egészséges. Mutatjuk is, hogy miért fogyasszuk rendszeresen ezt a gyümölcsöt.
A málna gazdag forrása a C-vitaminnak, amely támogatja az immunrendszert, a bőr egészségét és segít a kollagén előállításában is. A C-vitamin a szervezet zsírégető képességét is megnöveli.
A gyümölcs mangánban, kalciumban és K-vitaminban is bővelkedik, amely tápanyagok szerepet játszanak a csontok egészségének fenntartásában. Ezen kívül a málna E-vitaminban, B-vitaminban, magnéziumban, rézben, vasban és káliumban is bővelkedik.
A málna az egyike azon gyümölcsöknek, amelyek alacsony cukortartalommal rendelkeznek. Éppen ezért ez a gyümölcs nagyszerű lehetőség azok számára, akik csökkenteni szeretnék a cukorbevitelüket.
A gyümölcs antioxidáns-erőműnek számít, hiszen gazdag forrása a fent említett C-vitaminnak. A málna rendszeres fogyasztása csökkentheti azoknak a betegségeknek a kockázatát, amelyek a krónikus stressz következtében jönnek létre, például ilyenek a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos megbetegedések.
Az antioxidánsok megakadályozhatják a sejtkárosodás kialakulását. Többek között a dohányzás és a légszennyezettség miatt keletkeznek szabad gyökök a szervezetben. Ezek olyan instabil molekulák, amelyek károsodást hoznak létre a sejtekben. A szabad gyökök tehetők felelőssé az oxidatív stressz kialakulásáért is.
A málna antioxidánsai csökkentik a szervezetben kialakult gyulladást is, amely pedig a korai öregedés egyik kiváltója. A málna tápanyagai blokkolják azokat az enzimeket is, amelyek ízületi gyulladást váltanak ki.
A málna gyulladáscsökkentő vegyületei és antioxidánsai csökkenthetik a rákos sejtek szaporodását. A gyümölcs tartalmaz még antociánokat és ellagitanninokat. Ezek olyan antioxidánsok, pontosabban fitokemikáliák, amelyek rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.
A gyümölcs gazdag forrása az élelmi rostoknak is. A rostok nagyon hamar telítettségérzetet okoznak, az emésztés lassításával csökkentik a vércukorszintet, illetve az emésztőrendszer egészségére is pozitívan hatnak. A málna rostjai jó hatással vannak a bélbaktériumokra is, ez pedig csökkenti az elhízás, a metabolikus szindróma és a krónikus bélbetegségek kialakulásának kockázatát.
A málna tehát ellensúlyozni tudja az oxidatív stresszt. Ez azért is lényeges, mert voltaképpen az oxidatív stressz tehető felelőssé a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kialakulásáért. A gyümölcs flavonoidokban is bővelkedik, amelyek nemcsak a memóriát és a hangulatot javítják, hanem eltávolítják az agyból azokat a mérgező fehérjéket, amelyek az agy diszfunkcionalitását okozhatják.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések