A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így gyalázzák meg a sportot: a fekete lappal büntetett ukrán vívó automatikusan kvalifikálja magát az olimpiára


Példátlan döntés született Olga Harlan kizárásának ügyében, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ugyanis úgy határozott, a fekete lappal büntetett ukrán vívó automatikusan kvalifikálja magát a 2024-es párizsi olimpiára, amennyiben a hátralévő versenyeken nem sikerült kijutnia az ötkarikás játékokra. 

Olga Harlan négyszeres világbajnok ukrán vívó, aki azzal került be a hírekbe, hogy kizárták a milánói világbajnokságról, mert nem volt hajlandó kezet fogni orosz ellenfelével, miután legyőzte őt. Ezt követően kizárták a kvótaszerző versenyből, ám mint kiderült, automatikusan kijutott a 2024-es párizsi olimpiára – írja az Ukrajinszka Pravda.

Az erről szóló határozatot Vadim Gutzeit, az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság elnöke osztotta meg közösségi oldalán. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke azt írja:

Tekintettel az egyedi helyzetre, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egy helyet fenntart Olga Harlannak a 2024-es párizsi olimpián arra az esetre, ha a hátralévő időszakban nem sikerülne kvalifikálnia magát az ötkarikás játékokra. Azért tesszük meg ezt a példátlan lépést, mert a folyamatban lévő eljárások nem tudják kompenzálni a kizárása miatt elvesztett kvalifikációs pontokat.

Gutzeit hozzátette, Ukrajna jelenleg azon van, hogy töröljék Harlan eltiltását, és a további versenyeken részt vehessen.

Egy kézfogásból indult minden

Mint ismert, alig egy nappal azután, hogy a kijevi sportminisztérium feloldotta sportolói számára a tilalmat, hogy orosz és belorusz versenyzők ellen szerepeljenek, Olga Harlan Milánóban legyőzte orosz riválisát, Anna Szmirnovát. Az asszó végén azonban nem fogott kezet, ami pedig kötelező, csupán a kardját előretartotta, hogy a két fegyver összeérintésével történjen meg az elköszönés, pár másodpercig Szmirnovával szemben állt, aki ebben a megoldásban nem volt partner, majd levonult a pástról.

Harlan elhagyta az arénát, míg Szmirnova csaknem 50 percig maradt, követelve a szervezőktől az ukrán vívó kizárását „tiszteletlenség miatt”. A szervezők először nem adtak helyt az orosz versenyző panaszának, később mégis kizárták Harlant, így bolgár ellenfele játék nélkül jutott tovább.

Ez a kizárás azért bír ekkora jelentőséggel, mert a világbajnoki érmek mellett olimpiai kvótáért lépnek pástra a sportolók. Mivel az ukrán vívó fekete lapot kapott, amely értelmében kiállították, ez automatikus kizárást jelent a csapatversenyből is, amivel Harlan esélyei minimálisra csökkentek az olimpiai kvóta megszerzésére.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések