Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Hajtogatott kelt pogácsa tej- és tojásmentesen: sült hagyma kerül a rétegek közé


A finom, hagymás pogácsa hagyományos módszerrel, kelt tésztából készül, viszont teljesen vegán.


Akkor sem kell lemondanod a foszlós pogácsáról, ha vegán módon étkezel: ebbe a változatba sok hagyma kerül, viszont sem tejet, sem tojást nem tartalmaz. A tészta puhaságáról növényi tejföl és rizstej gondoskodik.

Hozzávalók 4 személyre

👉 50 dkg liszt
👉 12.5 dkg margarin + a kenéshez
👉 5 dkg növényi tejföl
👉 2.5 dkg élesztő
👉 2 dl rizstej
👉 2 kisebb hagyma (vagy 1 nagy)
👉 1 teáskanál cukor
👉 0.5 evőkanál só
👉 olaj

Elkészítés:

A rizstejet langyosítsd meg. Add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel tíz perc alatt. A lisztet közben szitáld egy tálba. Sózd meg, és morzsold el a kockákra vágott, szoba-hőmérsékletű margarinnal. Add hozzá a növényi tejfölt és az élesztős tejet, és jól dolgozd ki. Meleg helyen, letakarva pihentesd fél órát. Amíg a tészta kel, a hagymát vágd cikkekre. Serpenyőben, kevés olajon süsd őket barnára, és tedd félre, hogy kihűljön. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki téglalap alakúra.

Kend meg a pirított hagyma felével, majd hajtogasd fel a következő módon: először a jobb és a bal szélét hajtsd egymásra, utána a tetejét és az alját. Tedd félre negyedórára. A pihentetési idő végén újra nyújtsd ki, kend meg a hagyma másik felével, és ismételd meg a hajtogatást. Újabb negyedóra pihentetést követően ismét nyújtsd ki, és pogácsaszaggatóval szaggasd ki. Helyezd el a darabokat egymás mellett egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, és takard le.

A sütőt melegítsd be 220 fokra. A pogácsák tetejét kend meg olvasztott margarinnal, és 15-20 perc alatt süsd pirosra őket.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések