A hagyományos meggyes pite még finomabb, ha friss, ropogós nyári gyümölcsből készíted.
A hagyományos nyári meggyes pite alapja az omlós linzertészta, tehát liszt, vaj és cukor, majd ezt lehet tovább lágyítani tojással, tejföllel. Az itt megadott mennyiségek tökéletesek akkor, ha piteformában készíted a sütit, de ha van egy nagy méretű tepsid, növelheted is az adagot.
Hozzávalók 8 szelethez
A tésztához:
👉 25 dkg liszt
👉 12.5 dkg vaj
👉 7.5 dkg cukor
👉 2 evőkanál tejföl
👉 1 tojássárgája
👉 0.5 csomag sütőpor
👉 vaj és liszt a forma kikenéséhez
A töltelékhez:
👉 30 dkg magozott meggy
👉 2 evőkanál cukor
👉 1 evőkanál étkezési keményíző
👉 1 evőkanál rum
👉 1 teáskanál fahéj
👉 1 evőkanál zsemlemorzsa a szóráshoz
A tetejére:
👉 1 tojásfehérje
Elkészítés:
A tésztához a sütőporral elkevert lisztet morzsold el a kockákra vágott hideg vajjal. Add hozzá a tojássárgát, a tejfölt és a cukrot, és jól dolgozd össze. Csavard folpackba, és pihentesd a hűtőben legalább fél órát.
A töltelékhez a meggyet közben magozd ki. Egy kisebb lábosban tedd fel főni a cukorral, az étkezési keményítővel, a rummal és a fahéjjal. Pár perc alatt sűrű, kocsonyás állagot fog felvenni, ekkor húzd le a tűzről, és hagyd kihűlni.
A tésztát oszd két részre. Az egyik lapot nyújtsd ki kör alakúra, és helyezd egy kivajazott-kilisztezett piteformába. Szurkáld meg villával, szórd meg zsemlemorzsával, és oszd el rajta a meggyes tölteléket. Fedd be a másik, kör alakúra kinyújtott lappal. Ezt is szurkáld meg, a tetejét kend meg tojásfehérjével, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt süsd pirosra.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések