A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Európa-rekorder jégdarabot találtak egy olaszországi jégeső után


A talált óriásjégszem 19 centiméter átmérőjű 


Európa-rekorder jégdarab ért földet egy jégesőben az északkelet-olaszországi Friuli-Venezia-Giulia tartományban – közölte kedden az ausztriai, bécsújhelyi központú Európai Viharintézet (European Severe Storms Laboratory, ESSL).

Az Azzano Decimo településen hétfőn este 23 órakor talált 19 centiméter átmérőjű óriás jégszem három centiméterrel vastagabb a korábbi európai rekordernél, amelyet ugyancsak Észak-Olaszországban, Padova térségében találtak mindössze pár nappal korábban, július 19-én.

A hétfőn hullott jégdarab rekordméretét leírások és fotók alapján igazolták az Európai Viharadatbázis (European Severe Weather Database, ESWD) szakértői. Az új európai rekorder már alig marad el a világrekordtól, amelyet egy 20,3 centiméter átmérőjű jégdarab állított fel 2010. július 23-án az amerikai Dél-Dakota államban, egy Vivian nevű faluban – közölte az ESSL.

Az Észak-Olaszországban frissen hullott rekordnagyságú jégszemek összhangban vannak a viharkutató intézet kutatási eredményeivel, miszerint az elmúlt évtizedekben az európai régiók közül Észak-Olaszországban nőtt leginkább a nagy jégdarabokat hozó jégesők gyakorisága.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések