A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Erjesztett ételek, amelyeket beilleszthetünk a mindennapjainkba – kimchi, savanyú káposzta, kombucha, almaecet


Az erjesztett táplálékok probiotikus hatással rendelkeznek, ezért ha emésztési zavarban szenvedünk, akkor érdemes ezeket a táplálékokat beilleszteni a mindennapjainkba. Az erjesztett táplálékoknak nagyon sok előnye van az egészségre nézve. Hatásukra javul az emésztés és jobb kognitív funkciókkal rendelkezhetünk. Az immunitás is fokozódik, illetve akkor is segíthetnek ezek a táplálékok, ha irritábilisbél-szindrómában szenvedünk.


Az erjesztett táplálékok sok értékes ásványi anyagot is tartalmaznak, amelyek segítenek a csontsűrűséget megnövelni. Az allergiás megbetegedések elleni küzdelemben is a hasznunkra lehetnek ezek a táplálékok.

Az egyik legjobb prebiotikus táplálék nem más, mint a kovászos kenyér. A fermentáció az emésztésre gyakorol pozitív hatást.

Az almaecet egy remek erjesztett ital, amely szintén bővelkedik probiotikumokban. Ecetsavban is gazdag, amely mind a prebiotikumok, mind a probiotikumok arányát segít megnövelni a szervezetben.

Mindenféle erjesztési módszerrel készült savanyúság tartalmaz probiotikumokat. Nemcsak bélbarát probiotikumokban bővelkedik a savanyúság, hanem antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is.

A savanyúságok és az erjesztett táplálékok sorából nem maradhat ki a savanyú káposzta, amely magas rosttartalommal bír, de tartalmaz még A-vitamint, K-vitamint, C-vitamint, B-vitaminokat, vasat, rezet, kalciumot, nátriumot, mangánt és magnéziumot is.

A kefir is egy erjesztett táplálék, amely szintén tele van hasznos tápanyagokkal, mint például B12-vitamin, kalcium, magnézium, K2-vitamin, folát, biotin. Ezen kívül enzimekben és probiotikumokban is bővelkedik.

A kombuchát is egyre többen ismerik hazánkban, amely cukorból és fekete teából készített erjesztett ital.

A szójababból készült tempeh is egy remek erjesztett táplálék. Ha ezt a táplálékot fogyasztjuk, akkor nemcsak probiotikumot, hanem nagy mennyiségű fehérjét is magunkhoz veszünk.

A kimchi őshazája Koreában található. Főleg zöldségek hozzáadásával készül, például káposztából, illetve olyan fűszerekből, mint a gyömbér, a fokhagyma és a bors. Koreában gyakran szolgálnak fel kimchit például rizses ételekhez.

Nemcsak a kefir, hanem a joghurt is az erjesztett táplálékok sorát gazdagítja, amely szintén tele van az emésztésre pozitívan ható probiotikumokkal.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések