A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ellepték a Vinted.hu-t a csalók: milliókat loptak el a webáruház felhasználóitól


Hatalmas összegeket zsebeltek be az internetes csalók, akik az egyik legnépszerűbb ruházati webáruház felhasználóit verték át a bankártyaadataikat megszerezve. A legtöbb károsulttól csupán pár ezer forintot loptak, de volt olyan is, akitől több tízmilliót tulajdonítottak el. A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint idén 226 büntetőeljárás indult csalás, illetve információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás gyanúja miatt a Vinted nevű webáruházzal kapcsolatban.

A Vinted az utóbbi egy évben vált igazán népszerűvé Magyarországon. Az oldal egy webáruház, ahol használt ruhákat, illetve más tárgyakat lehet venni és eladásra kínálni. Ám az oldal nemcsak a vásárlók és eladók körében lett népszerű: manapság az internetes csalók fő vadászmezejévé vált.

Horváth Ádám Gergely ügyvédet számos károsult kereste fel az üggyel kapcsolatban.

A jogász kiemelte, hogy az oldal üzemeltetőjének nincs köze a visszaélésekhez, csupán a gyenge biztonságért és a nem megfelelő tájékoztatásért felelhet, valamint azt is érdemes megjegyezni, hogy habár számos felhasználó jelezte a csalást, az üzemeltetők semmilyen intézkedést nem hoztak az ügyben.

A csalók vevőnek adták ki magukat, majd egy hivatalosnak tűnő e-mailt küldtek az eladónak. A levélben egy rövid ideig elérhető link szerepel, rákattintva egy hivatalos oldal jelenik meg, ahol ki kell választani a fizetési módot. Itt kell megadni a bankkártyaadatokat, majd innen az OTP Bank klónozott weboldala jelent meg, ahol a felhasználónak be kellett jelentkeznie.

Ezáltal nemcsak a bankkártyaadatokat, de az internetbankos bejelentkezési adatokat is megszerezték a csalók.

A felhasználó ezt észlelve természetesen megkeresi a bankját, megy a rendőrségre, de a bank ezeket a panaszokat visszautasítja, jellemzően joggal, mivel a felhasználó saját maga adta meg a csalóknak az adatait – mondta el Horváth Ádám Gergely, aki szerint az oldalnak nem kellett volna figyelmen kívül hagynia a panaszokat.

A felhasználói panaszok figyelmen kívül hagyása oda vezetett, hogy több ezer károsult van már, köztük kisgyermekes családok, akinek teljes megtakarítását ellopták. Álláspontom szerint mindez megelőzhető lett volna, ha a vinted.hu legalább tizedannyit fordít felhasználói védelmére és informálására, mint amennyit a reklámra költött – tette hozzá Horváth az Indexnek.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések