A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elhunyt bevetés közben egy 24 éves francia tűzoltó - az etnikai zavargások 6. éjjele


Folytatódtak a zavargások Franciaország-szerte. 


A 17 éves algériai származású bűnöző, Nahel halála miatti nyugtalanság hatodik éjszakája a francia hatóságok szerint "viszonylag csendes" volt. Összesen 157 embert tartóztattak volna le, sokkal kevesebbet, mint az előző éjszakákon. Borne francia miniszterelnök Macron elnök kérésére ma találkozik a nemzetgyűlés valamennyi frakcióvezetőjével. Macron a zavargások után súlyosan sújtott települések több mint 200 polgármesterével akar beszélni.

- Párizs , Marseille , Grenoble , Saint - Etienne és Lyon napok óta fosztogatások és lázadások színhelye a maszkos tüntetők és a biztonsági erők között. Az erőszak néhány tengerentúli területre is átterjedt. Angersben heves összetűzés volt szombaton a rendőri brutalitás elleni tüntetés résztvevői és a szélsőjobboldal támogatói között.

Svájcban és Belgiumban is voltak zavargások

- Belgiumban 35 embert, köztük 31 kiskorút tartóztattak le  szombat este Brüsszelben , mert ámokfutással fenyegetőztek Franciaországban a 17 éves Nahel halálát követően. A belgáknál egyelőre nem érkezett jelentés komolyabb incidensről. Péntek este Brüsszelben 101 embert tartóztattak le megelőző jelleggel, csütörtökön még zavargások voltak a fővárosban.

Franciaországban nem állnak le a lázadók

Az etnikai zavargások hatodik éjszakájának eredményei:

- 352 tűzeset a közutakon
- 297 kiégett autó
- 34 leégett épület
- 45 000 rendőr és csendőr került bevetésre.
- 3 rendőr és csendőr megsérült
- 157 személyt tartóztattak le.
- 1 tűzoltó elhunyt oltás közben




Egy 24 éves francia tűzoltó meghalt a járműben keletkezett tűz oltása közben

Egy 24 éves tűzoltó meghalt tegnap este, miközben több járművel oltották a tüzet egy garázsban. Erről a francia belügyminiszter számolt be a Twitteren. A tűz okának vizsgálata folyamatban van. Kezdetben a francia média összefüggésbe hozta a zavargásokat, de ezt még nem erősítették meg.



A tűz egy mélygarázsban keletkezett, ahol több jármű is kigyulladt Saint-Denisben (migránsok által megszállt városnegyed) Párizstól északkeletre.

„Mély részvétem a családnak, a rokonoknak, a barátainak és a párizsi tűzoltóságnak" – mondta Gérald Darmanin.

A francia polgármesterek az erőszak elleni tüntetésre szólítanak fel

A francia polgármesterek felszólították a polgárokat, hogy hétfőn délben demonstráljanak a városháza előtt a "köztársasági rend" visszaállításáért az országban. A szirénák 12 órakor szólalnak meg a városházán. A felhívás egy Párizs déli külvárosában, L'Hay-les-Rose-ban található polgármester rezidenciája elleni támadás eredménye. A szombatról vasárnapra virradó éjszaka a támadók többek között megpróbálták felgyújtani a polgármester házát, ahol felesége és két gyermeke aludt.

A lázadók ismét rátámadtak egy polgármesterre

Montluçonban, a Lyon közelében lévő település polgármestere sem úszta meg a támadást: a lázadó, muszlim fiatalok megtámadták, egyik helyettese megsérült a fején egy kődobás következtében.

Frédéric Laporte polgármester három megválasztott tisztviselő kíséretében nézelődött a zavargások idején. A polgármester szerint körülbelül negyven, többségükben csuklyás randalírozó ereszkedett le az Avenue de la République-on, majd megtámadtak több üzletet és gyújtogatni kezdtek.

„Odamentünk hozzájuk, hogy megkérjük őket, nyugodjanak meg. Elkezdtek sértegetni. Megkértem az egyiküket, hogy vegye le a maszkját, hogy beszélhessünk. Aztán ez eszkalálódott."

Frederic Laporte a televízióban elmondta, hogy támadás érte, de szerinte ennek semmi köze a szegénységhez, a rasszizmushoz, ezek csak kifogások a lázadók részéről.

„Nekik biztosítjuk az önkifejezést, futballpályáik vannak, rendszeresen tartjuk a kapcsolatot velük. Ennek semmi köze a szegénységhez. Ennek semmi köze a rasszizmushoz . " Frédéric Laporte kifejtette:

>>> „Ennek semmi köze a környékbeli élethez. Ez csak egy alibi!"

A jelenlévő négy megválasztott tisztviselő egyikét egy kő fejbe találta, és a montluçoni kórházi központ sürgősségi osztályára szállították.



A hatóságok "viszonylag csendes" éjszakáról beszélnek

Vasárnap este még voltak zavarok számos francia városban , de általában az éjszaka csendesebb. A francia belügyminisztérium szerint éjfél körül mintegy 49 embert tartóztattak le, ami jóval kevesebb, mint az előző éjszakákon. A „BFMTV" francia tévécsatorna szerint 2 óra 15 perc körül a fogvatartottak száma 78- ra emelkedett.

Néhány városban újra kitörtek a zavargások, például Lyonban , ahol a rendőröknek könnygázt kellett bevetniük a járőröző hazafiak ellen is, akik az utcákon vonultak fel, hogy szembeszálljanak a zavargókkal.

A hatodik nyugtalan éjszakát, amelyet a 17 éves Nahel halála váltott ki, a hatóságok"viszonylag nyugodtnak" minősítették. Ennek ellenére Gérald Darmanin belügyminiszter ismét mintegy 45 000 ügynököt és páncélozott járműveket mozgósított.

Nahel nagymamája vasárnap felszólított a zavargások végére, amelyek során autókat és középületeket gyújtottak fel. Az elmúlt napokban több ezer letartóztatást hajtottak végre.

A zavargások elriasztják a külföldi turistákat

Több napos zavargások után a lemondások száma megszaporodik – mondja a Párizsi Turisztikai Hivatal főnöke és a Voyageurs du Monde csoport vezérigazgatója, Jean-François Rial.

A franciaországi városi erőszak miatt lemondták az üdülési foglalásokat a külföldi ügyfelek, különösen az amerikaiak részéről, amely ügyfélkör mindazonáltal döntő fontosságú Franciaország számára – közölte Rial.

És ha ezek a zavargások tovább folytatódnak, az nem tesz jót Franciaország imázsának egy évvel az olimpiai játékok után – aggasztja a vezetőt a kialakult helyzet.

Három hónapon belül ez a második alkalom, hogy komoly incidensek történtek, volt már olyan történet, amikor tavasszal a nyugdíjreform elleni tüntetéseken fellobbantak a kukák, aminek katasztrofális hatása volt: láthattuk egy foglalások ezres törlésének hullámát, főleg szállodákban. Ma Párizsban, az erőszak miatt, már több ezer lemondásunk van. Július elején úgy gondolom, hogy a párizsi lemondások 20-25%-a körül van már a nemzetközi ügyfeleknél, és nem lennék meglepve, ha ezek az adatok egész Franciaországra vonatkoznának - tette hozzá.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések