A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egyre brutálisabb módszerekkel kényszertoboroznak az ukránok – megrázó videók


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint országa a demokrácia védelmében harcol, miközben Kijev egyre súlyosabb eszközöket alkalmaz az állampolgárok kényszertoborzására – olvasható az Origo.hu cikkében.  

Az elmúlt napokban látványosan megszaporodtak az erőszakos mozgósítást dokumentáló videók az Ukrajnában népszerűnek számító Telegram üzenetküldő csatornán. Mindez olyan méreteket öltött már, hogy sok esetben a lakosság sem hagyja szó nélkül azt. Egy Zaporizzsja megyében készült amatőr felvételen egy nő például azért osztotta ki a sorozókat, mert azok az utca emberét szedik össze ahelyett, hogy a parlamenti képviselőket és gyermekeiket mozgósítanák.

A hadkiegészítők csordákban járják a települések utcáit, előbb körülveszik áldozataikat, majd igazoltatni próbálják őket. Van, ahol sikerül, de van, ahol dulakodásba torkollik a történet. Lviv központjában például fényes nappal egy férfi nem kívánta átadni az iratait az útját álló katonáknak: előbb lefújták gázspray-vel, majd meg is verték. A brutalitást több irányból is rögzítették.



A mozgósítást végző katonák már a tömegközlekedési eszközökön utazókat sem hagyják békén. Rendszerint megállítják a buszokat, és az azon ülő férfiakat megpróbálják magukkal hurcolni. Mindez sokszor szintén verekedéssel végződik. Egy Krivij Rigben, vagyis Zelenszkij elnök szülővárosában készült videón pont ezt láthatjuk:

A Lemberghez közeli Novojavirszkben egy ablakból filmezték le, amint egy férfit vegzálnak a hadkiegészítők. Többen körülveszik, és nem akarják útjára engedni. Végül a helyiek védik meg a védtelen hadkötelest az elhurcolástól.

Sokakat azonban nincs, aki megvédjen. Amennyiben nincsenek többen az utcán, úgy könnyen egy katonai mikrobusz hátsó ülésén lehet végezni, ahova erőszakkal dobják be.

Zelenszkij és az európai értékek

Ukrajna az európai értékekért harcol, és senkit nem zavar bottal a háborúba, mint Oroszország. Erről már Volodimir Zelenszkij beszélt legutóbbi brüsszeli sajtótájékoztatón. Az ukrán elnök akkor kijelentette: országa az EU teljes jogú tagjává kíván válni. Ezt a videót most a humorérzéküket még el nem vesztő ukránok összevágták egy olyan felvétellel, amint Csernyivciben egy férfit erőszakkal tuszkolnak be egy gépjárműbe. Mindeközben az alsó sarokban Zelenszkij ezt mondja:

Mi demokratikus ország vagyunk, és nekünk kötelességünk fejlődni. És védekezni. Nem mutathatunk fel olyan példákat, mint Oroszország, amikor az embereket bottal kergetik bele a háborúba! Mi nem ilyen ország vagyunk. Ez paradox, mi az európai értékekért harcolunk, az Európai Unió tagjaivá kívánunk válni, ezért harcolnunk is ilyen értékek tükrében kell.

Párhuzamos világok

Míg egyeseket az utcáról hurcolnak el golyófogónak a kelet-ukrajnai frontra, addig az elit éli megszokott életét. Arról már korábban beszámoltunk, hogy a napokban letartóztatott odesszai hadkiegészítő parancsnok négymillió eurós villát vásárolt magának a spanyol tengerparton, és arról is, hogy a kijevi parlamenti képviselők Maldív-szigeteki luxusszállodákban tengetik az idejük nagy részét. De arról még nem, hogy a már korábban is korrupciós ügyekbe keveredő ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov lánya a francia riviérán, Cannes mellett vásárolt magának egy hétmillió eurós villát. Az egyelőre kérdés, hogy a medencés, hét hálószobás luxusingatlan miből tellett a fiatal lánynak, azonban Mikola Azarov volt ukrán miniszterelnök Telegramon közzétett videójában már azt fejtegeti, hogy az ukrán elit magasról tesz a fronton harcoló katonák és a nép sorsára, mindössze a saját maga és a gyermekei jövője érdekli.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések