A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Döntött a parlament: megszavazták a költségvetést


A parlament megszavazta a jövő évi költségvetést, amelyet Varga Mihály pénzügyminiszter úgy jellemzett, „védelmi költségvetés”.

Pénteken a parlament 121 igen, 44 nem, illetve 0 tartózkodás mellett megszavazta a jövő évi büdzsét. A kormány már május 19-én átadta a tervezetet a Költségvetési Tanácsnak, majd május 30-án a pénzügyminiszter benyújtotta a költségvetést az Országgyűlésnek is. Korábban rendkívüli Kormányinfón ismertette a részleteket:

- a jövő évi költségvetést 4 százalékos növekedéssel,
- 2,9 százalékos államháztartási hiánnyal,
- 66,7 százalékos államadóssággal,
- 385 forintos euróárfolyammal számolnak,
- valamint 6 százalék körüli éves inflációval tervezte meg a kormány.

Varga Mihály a tervezetet korábban úgy ismertette, ez egy „védelmi költségvetés”.

A Magyar Közlöny szerint a felülvizsgálat célja a közkiadások megfelelőségének részletes monitorozása, „különös tekintettel azok pozitív társadalmi hatására, a növekedéshez való hozzájárulásra, valamint a költségvetési egyenlegre és a kiadások középtávú fenntarthatóságára gyakorolt hatására”. Összesen két területre kell hangsúlyosan fókuszálnia:

Az egészségügyi közkiadások szerkezetének és azok szakpolitikai célokhoz való igazodásának áttekintése, javaslatok megfogalmazása a hatékonyabb forrásallokációra. Az egyes kiadási területeken legalább 3 százalék megtakarítás és hatékonyságnövekedési tartalék elérése a cél.

A család- és lakhatási támogatásokkal kapcsolatos kiadások, a kapcsolódó adókedvezmények szerkezetének és azok szakpolitikai célokhoz való igazodásának áttekintése, javaslatok megfogalmazása a hatékonyabb forrásallokációra. Az egyes kiadási részterületeken legalább 3 százalék megtakarítás és ehhez kapcsolódóan hatékonyságnövekedési tartalék elérése a cél.

Az mindenesetre biztos, a most megszavazott törvényben összesen 1360 milliárd forint lesz a rezsivédelmi alap összege, és 3307 milliárd forint áll rendelkezésre a családok támogatására. 6542 milliárd forint lesz a nyugellátások összege jövőre – ez 392 milliárd forinttal több, mint 2023-ban. Jövőre is lesz 13. havi nyugdíj, valamint 20,5 milliárd forint lesz a nyugdíjprémium. Továbbá 424 milliárd forinttal több forrás jut az egészségügyre.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések