A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Botrány: Az ukránpárti propaganda buszreklámokkal akarta megszégyeníteni a NATO-küldötteket


Fegyverezzük fel Ukrajnát: F–16-osokat, NATO-tagságot Kijevnek – hirdették a vilniusi tömegközlekedési eszközökön.

„Amíg Ön erre a buszra, Ukrajna az F–16-osokra vár”, „Amíg Ön erre a buszra, Ukrajna a NATO-tagságára vár” – ilyen, buszokra helyezett matricákkal várták Vilniusban a litvánok a szerdán zárult, kétnapos NATO-csúcsra érkezőket, számolt be mások mellett a Business Insider.

Az akció célja nyilvánvaló volt: Kijev mihamarabb kapja meg az amerikai gyártmányú vadászgépeket; a háború sújtotta államot minél előbb vegyék fel a védelmi szövetségbe – írja a Mandiner.

Bár a kétnapos csúcson Ukrajna volt a középpontban, sem az F–16-osokhoz, sem a NATO-tagsághoz nem kerültek közelebb. Előbbi kapcsán annyi előrelépés történt – még a vilniusi csúcsot megelőzően –, hogy a szövetség néhány tagja vállalta: segíti az ukrán vadászpilóták kiképzését. De a gépek érkezéséig, amennyiben befutnak, még minimum hónapokig kell várnia a kijevi vezetésnek.

Utóbbi nyomán beszédes volt Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közös sajtótájékoztatója. A főtitkár szerint „Ukrajna most közelebb van a NATO-hoz, mint valaha”, majd hozzátette: „alig várja a napot, amikor szövetségesként találkozunk”.

Ukrajna első embere viszont csalódottságának adott hangot, mert mint mondta: érthető, hogy Ukrajna nem csatlakozhat a háború alatt (Joe Biden amerikai elnök előzetesen jelezte: olyan országot nem vehetnek fel, amely háborúban áll és a határai nem megállapítottak), de jobb lett volna, ha meghívást kaptak volna a szövetséghez való csatlakozásra.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések