A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Blinken szerint a nukleáris háború nem rosszabb, mint a klímaváltozás


Az amerikai külügyminiszter kritikusai szerint Washington atomháborút kockáztat Ukrajna felfegyverzésével 

A 60 Minutes Australia című műsor vasárnapi adásában Blinkent arról kérdezték, hogy a nukleáris háború vagy az éghajlatváltozás jelenti-e “a nagyobb fenyegetést az emberiségre” - írta meg az oroszhirek.hu.

"Szerintem nem lehet hierarchiát felállítani, vannak dolgok, amelyek az első helyen állnak...beleértve a potenciális konfliktusokat, de kétségtelen, hogy az éghajlat mindannyiunk számára egzisztenciális kihívást jelent" - fogalmazott az amerikai külügyminiszter. 

“Tehát számunkra ez korunk egzisztenciális kihívása” – folytatta az amerikai diplomácia vezetője, hozzátéve, hogy ez “nem jelenti azt, hogy eközben ne lennének súlyos kihívások a nemzetközi renddel szemben, mint például Oroszország Ukrajna elleni agressziója”.

Mivel július a történelem legmelegebb hónapjaként fog bevonulni a történelembe, az ENSZ “gyorsított cselekvésre” szólított fel a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében, beleértve a szénfelhasználás globális megszüntetését 2040-ig. A nyár elején John Kerry, az Egyesült Államok elnöki különmegbízottja az éghajlatváltozással kapcsolatban a világ mezőgazdasági rendszerének átalakítását követelte a mezőgazdaságból származó szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében, hogy “a század közepére fél fokos felmelegedést” el lehessen kerülni.

Ukrajnában viszont Joe Biden elnök kormánya továbbra is nyíltan támogatja a kijevi hadsereget. Az USA és NATO-szövetségesei nagy hatótávolságú rakétákkal szerelték fel Ukrajnát, és jelenleg amerikai gyártmányú vadászgépek Kijevbe történő szállításáról tárgyalnak, miközben Moszkva ismételten figyelmeztetett, hogy az ilyen fegyverek drámaian megnövelik az Oroszország és a Nyugat közötti totális háború esélyét.

A kijevi erők többször is kísérletet tettek arra, hogy orosz atomerőműveket vegyenek célba – figyelmeztetett a Kreml a hónap elején, nukleáris terrorizmussal vádolva Ukrajnát és támogatóit.

Az Egyesült Államokban a nukleáris konfliktus közvetlen veszélyére vonatkozó figyelmeztetések elsősorban a Republikánus Párt elszigetelődő szárnyától érkeztek. Tucker Carlson, a Fox News egykori műsorvezetője és Donald Trump volt elnök volt a két leghangosabb hang, aki az Egyesült Államok Kijevnek nyújtott támogatásának megszüntetését követelte, Trump pedig áprilisban kijelentette, hogy a világ “a történelem legveszélyesebb időszaka” előtt áll a nukleáris fegyverek és a hozzá nem értő washingtoni vezetés miatt.

“Minden egyes nappal, amikor ez a proxy-harc folytatódik, globális háborút kockáztatunk” – mondta Trump márciusban, azzal érvelve, hogy “támogatnunk kellene a rendszerváltást az Egyesült Államokban”, hogy elhárítsuk ezt a kockázatot.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések