A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

B5-vitaminban bővelkedő táplálékok – karfiol, napraforgómag, lencse


A B5-vitamin vagy más néven pantoténsav sok-sok táplálékban megtalálható. Egy vízben oldódó vitaminról van szó, amely sokféle testi funkcióban vesz részt. A pantonténsavnak nagy szerepe van az energiatermelésben, aktívan részt vesz az anyagcsere-folyamatokban, de a zsírok és a hormonok szintézisében is számíthatunk a segítségére. Milyen táplálékokban lelhető fel ez a vitamin? Mutatjuk is a válaszokat.


Zöldségek közül nagy mennyiségben tartalmaznak B5-vitamint a keresztesvirágú zöldségek, különösen a karfiolban található meg nagyobb mennyiségben. A karfiol és alapvetően minden keresztesvirágú zöldség olyan vegyületekben is bővelkedik, amelyek jelentősen csökkenthetik a rákos betegségek kialakulásának esélyeit. Mindemellett aktívan hozzájárulnak az emésztés fokozásához, és a méregtelenítésben is számíthatunk a segítségükre. Ezt a hatást a karfiolban és a zöld leveles zöldségekben található glükozinolátoknak köszönhetjük.

Provitaminban bővelkedik még a tojás, amely egy nagyszerű fehérjeforrás is. A tojás olyan alapvető tápanyagokat biztosít a szervezet számára, mint az omega-3 zsírsavak és a béta-karotin.

A lencsét nagyon sokan kedvelik. Egy rendkívül egészséges táplálékról van szó, amely nemcsak pantoténsavban, hanem szinte az összes B-vitaminban bővelkedik. Ezen kívül mangánban is gazdag, amely többek között a csontok egészségét biztosítja.

A gombafélék nemcsak D-vitaminban bővelkednek, gazdag forrásai a B-vitaminoknak is. A gombák nagy mennyiségben tartalmaznak káliumot is, amely nemcsak az elektrolitok kiegyensúlyozásában vesz aktívan részt, de a vérnyomás szabályozásában is.

Napjaink egyik kedvenc gyümölcse az avokádó, amely nemcsak B5-vitaminban bővelkedik, de gazdag forrása a B6-vitaminnak is. Rendszeres fogyasztásával a szív- és érrendszer egészségét védhetjük, hiszen nagyon eredményesen képes csökkenteni az LDL-koleszterin-szintet és a trigliceridszintet, ellenben a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét segít megnövelni.

Hazánkban nagyon sokan kedvelik a napraforgómagot, főleg nassolnivalóként fogyasztják sokan. A napraforgómag nemcsak B5-vitaminban bővelkedik, hanem lecitinben, fehérjében és E-vitaminban is.

A csirkemáj is rendkívül sok B5-vitamint tartalmaz, valamint B12-vitaminban is gazdag. Idősebb korban érdemes rendszeresen fogyasztani, mert sokan szenvednek a B12-vitamin hiányától.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések