A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Akinek van egy kicsi esze, fillérekért veszi a barackot


Nem kell azonnal a multikhoz futkorászni, ha gyümölcsöt vagy zöldséget szeretnénk vásárolni, hiszen a Szedd magad-akciók keretén belül jóval olcsóbban juthatunk hozzá ezekhez. Csak a kis kezünket kell használni s az eszünket, hogy rákeresünk ezekre az interneten. 10 kiló baracknál akár 5-6.000 forintot is megspórolhatunk.  


A barack az egyik legkedveltebb gyümölcsök közé tartozik a magyarok körében, örömmel fogyasztjuk magában, gyümölcsléként, lekvárként, vagy rakjuk bele bármilyen süteménybe. Az elmúlt években azonban megsínylette az időjárást, tavaly több termelő is arról számolt be, hogy tulajdonképpen nem maradt egy darab kajszija sem a fákon – írja az agrarszektor.hu. 

2020-ban és 2021-ben óriási károkat, sok gazdaságban totális termésveszteséget okoztak a tavaszi fagyok. Ha ez idén, esetleg jövőre is megismétlődik, akkor nagyon sokan fel fognak hagyni e gyümölcsök termesztésével, mert 3-4 éves totális terméskiesését nem lehet túlélni. Magyarországon egyébként mintegy 5000 hektáron folyik kajszitermesztés, az évi termésmennyiség ugyanakkor nagy szórást mutat: 5-35 ezer tonna között mozgott az elmúlt években. Ennek oka főként az, hogy a kajszi melegkedvelő gyümölcs, amely tőlünk északabbra már nem is igen él meg. Éppen ezért különösen érzékeny a tavaszi lehűlésre, ráadásul az egyik legkorábban virágzó gyümölcsfaj. A kajszi legjelentősebb termőtája Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye (1117 hektár).

A NAK és a FruitVeB becslése szerint ebben az évben csupán 7-8 ezer tonna kajszit takaríthatnak be a termelők. Jelentős kárt okozott a hazai kajsziültetvényekben a tavaszi lehűlés. A virágzáskori fagyok, illetve a nagy hőingadozás miatt idén – térségenként változóan – a jó évjáratok átlagához képest 70-80 százalékkal kevesebb kajszi termett.

Mi a helyzet az árakkal?

A Nagybani Piacon az import I. osztályú kajszi kilója 750 és 1000 forint között alakul, míg a magyar II. osztályú 800-900, az I. osztályút pedig 1200-1400 forintos áron lehet megvásárolni.

A Szedd magad-akciók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek itthon, ami nem meglepő, hiszen így könnyen, olcsóbban juthatunk hozzá a hazai gyümölcsökhöz, zöldségekhez. Jó hír, hogy a sárgabarack esetében is válogathatunk bőven, és akár 1000 forintért is hozzájuthatunk egy kiló gyümölcshöz.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések