A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A törökök húsz milliárd dollár értékben vásárolnak F–16-osokat Amerikától


Folytatódnak a fegyvervásárlásról szóló tárgyalások Ankara és az Egyesült Államok között – jelentette be csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török elnök.


A vilniusi NATO-csúcstalálkozóról hazafelé tartva adott interjúban Erdogan egyúttal kiemelte: Ankara elvárja a szövetség tagállamaitól, hogy vonják vissza a török védelmi kapacitások fejlesztését gátló szankciókat.

Erdogan elmondta, a litván fővárosban Törökország európai uniós tagságáról is egyeztettek az EU több vezető politikusával.

„Az Európai Unió részéről tapasztalt, pozitív hozzáállás nyomán megkezdjük vállalásaink gyakorlatba történő átültetését” – jelentette ki.

Erdogan a kétnapos vilniusi NATO-csúcs végén tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a parlament őszi ülésszakának kezdetekor terjeszti az ankarai törvényhozás elé Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját.

Törökország 2021 októberében közölte: húsz milliárd dollár értékben F–16-os vadászgépeket szeretne vásárolni az Egyesült Államoktól. Az ügylet azonban megrekedt az amerikai kongresszus ellenvetései miatt, mivel Ankara nem hagyta jóvá a NATO-bővítését.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kedden jelezte: az Egyesült Államok kész átadni a régóta kért F–16-os vadászgépeket Törökországnak. „Biden elnök egyértelművé tette, hogy támogatja az átadást” – mondta a tanácsadó Vilniusban.

Ankara Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban korábban azt hangoztatta, hogy mindaddig nem támogatja az ország felvételét, amíg Stockholm nem lép fel határozottabban a terrorizmus, különösképp a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet ott élő tagjai ellen. Törökország egyúttal számos PKK-tag kiadatását is követeli.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések