A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A szlovák állampolgárok fele problémaként érzékeli a gyermekek internetes szexuális zaklatását


Tízből nyolcan úgy gondolják, hogy a szülők általában nem tudják, mit csinálnak a gyermekeik az interneten. 

A szlovák állampolgárok fele azon a véleményen van, hogy a gyermekek online szexuális zaklatásának problémája széles körben elterjedt Szlovákiában. Európán belül az európaiak háromnegyede széles körben elterjedtnek tartja ezt a problémát – derült ki az Európai Bizottság által közzétett, a gyermekek online szexuális zaklatással szembeni védelméről szóló Eurobarométer-felmérés eredményeiből.

Amint a felmérésből kiderült, a szlovák válaszadók 79 százaléka úgy gondolja, hogy a gyerekek nem böngészhetnek biztonságosan az interneten anélkül, hogy káros tartalomnak lennének kitéve, a szlovák válaszadók 94 százaléka pedig egyetért azzal, hogy a gyerekek egyre inkább ki vannak téve az online kockázatoknak.

A szlovák állampolgárok 47 százaléka számára fontosabb a gyermekbántalmazás észlelésének képessége, mint a magánélethez való jog. A megkérdezett szlovákok nyolc százaléka ugyanakkor megerősítette, hogy találkozott már az interneten gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló anyaggal.  

Tízből nyolc megkérdezett szlovák úgy gondolja, hogy a szülők általában nem tudják, mit csinálnak a gyermekeik az interneten, 20 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy elegendőek a szülői felügyeleti eszközök a gyermekek interneten való védelmére. Az EU többi részéhez képest, ahol ezek az eszközök az európaiak 82 százaléka számára elégtelennek tűnnek, ez az ilyen eszközökbe vetett bizalom aránya Szlovákiában a legnagyobb.

A szlovák állampolgárok 89 százaléka szerint az online szolgáltatások, köztük a közösségi oldalak fontos szerepet játszhatnak a gyermekek internetes szexuális zaklatása elleni küzdelemben. A szlovákiai lakosság harmada azonban úgy gondolja, hogy az online szolgáltatóknak szabadságot kell kapniuk abban, hogy miként lépnek fel a probléma ellen.  

A válaszadók több mint fele egyetért azzal, hogy az online szolgáltatókat bizonyos feltételek mellett jogi kötelezettség terheli az online gyermekbántalmazási esetek felderítésére, eltávolítására és bejelentésére. A szlovák állampolgárok 82 százaléka támogatja, hogy az online szolgáltatók az üzenetek vagy az e-mailes kommunikáció szűrésével észleljék a szexuális zaklatás eseteit – írja a felvidéki Körkép honlap.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések