A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A sors fintora: egy ukrán vezetheti a Wagner-csoport alakulatait Belaruszban


Információk szerint a férfi a csecsen konfliktusban is részt vett 

Jevgenyij Prigozsin fegyveresekkel gyűlt össze a belarusz Aszipovicsi város közelében – írja cikkében a Kyiv Post ukrajnai hírportál alapján a Magyar Nemzet.

A tudósítás szerint a találkozón megvitatták a Wagner-csoport jövőjét, és Prigozsin állítólag jelképesen átadta a csoport zászlaját egy „Úttörő” becenéven ismert férfinak, aki szerinte a belarusz csoportosulás főnöke lesz.

A médium a forrásaira hivatkozva fedte fel ennek a személynek a kilétét. A Kyiv Post szerint az „Úttörő” állítólag Szergej Csubko, a negyvenes éveiben járó ukrán származású férfi lehet, aki a háború sújtotta ország délnyugati részén fekvő Csernyivciben született, mielőtt szüleivel Oroszországba emigrált volna az 1990-es évek elején. Információik szerint a férfi 1994 és 2002 között az orosz légierőnél szolgált, s a csecsen konfliktusban is részt vett. 2002-ben pedig új karriert kezdett a magánbiztonsági szektorban.

Az ukrán sajtó szerint Csubko csak 2017 januárjában csatlakozott hivatalosan a Wagnerhoz, később pedig Szíriába küldték. Itt azonban gyorsan haladt előre. Egy év szolgálat után állítólag már kinevezték a katonai hadművelet élére a szíriai Kelet-Gútában. 2019-ben Csubkót Líbiába helyezték át, ahol átvehette a Wagner-erők irányítását a régióban.

 A Kyiv Post úgy tudja, hogy 2020-ban Csubko visszatért Oroszországba, miután a Wagner-zsoldosokat amerikai repülőgépekről támadták meg a közel-keleti országban. 2021 júniusában visszament Szíriába, majd egy hónappal később a Közép-afrikai Köztársaságba küldték. Ott  az ő vezetése alatt – az ACLED amerikai kutatóintézet adatai szerint – 137, civilek elleni erőszakos incidenst jegyeztek fel, amelyek 686 halálos áldozatot követeltek - olvasható a portálon.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések