A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A németek besokalltak: százával követik el a bűncselekményeket a "klímaaktivisták"


Hosszú cikket közölt a Letzte Generation (legismertebb nevén Last Generation) klímaaktivista csoportól a Deutsche Welle. Már a német közvéleményt is egyre jobban foglalkoztatja a társaság, illetve annak egyre radikálisabb akciói. A csoport híres arról, hogy a már-már megszokott megbotránkoztatáson túl nem riad vissza attól sem, hogy bűncselekményekre hajazó dolgokat hajtson végre. 


Nincsenek egyértelmű információk arra vonatkozóan, hogy pontosan ki és mikor hozta létre a csoportot, de sajtóhírek szerint 2021 második felében kezdték meg „munkájukat", amellyel rendszeresen a címlapokra küzdik magukat, ami nyilván ez köszönhető a külföldi adományoknak is (a Welt az év elején számolt be róla, hogy a globális klímavédelemmel foglalkozó csoport az aktivistáinak akár havi szinten 1300 eurót is hajlandó fizetni) – szemlézi a német lap cikkét a Mandiner.

Kiderítették, hogy egy berlini szervezet, a Wandelbündnis állja a számlákat, azonban ők is csak közvetítők, az egész mögött egy amerikai civil szervezet, a Climate Emergency Fund áll.

Az aktivisták legtöbbször híres festményeket rongálnak, autóutakat zárnak le, de volt már olyan is, hogy egyikük egy focimeccs közepén a kapuhoz ragasztotta magát és arra is volt példa, hogy megbénították a müncheni repülőtér életét.

Az év elején a Letzte Generation két aktivistájának bíróság elé kellett volna állnia Bad Cannstatt városában, ám ők nem jelentek meg. A tárgyalásra azért lett volna szükség, mert a vád szerint tavaly év végén egy szövetségi autópálya aszfaltjára ültek és nem mozdultak onnan, megbénítva a közlekedést.

A hírek szerint a két személy azért nem tudott a bíróságra menni, mert épp Balira repültek nyaralni. Ebből természetesen nagy botrány lett, aminek következtében a klímavédő szervezet kiadott egy közleményt, hogy zöld aktivistáik nem is Balira mentek, hanem épp Thaiföldre utaztak. Állításuk szerint ehhez a bíróság is hozzájárult.

A hivatalos adatok szerint legalább 580 bűncselekmény írható már szűk kétéves történetük során a radikális klímavédő csoport számlájára. Nancy Faeser német belügyminiszter szerint például csak tavaly év eleje óta 740 aktivista került a rendőrség figyelmébe, amely több közleményt is kiadott miattuk, melyekben arról tájékoztattak, hogy az aktivisták masszív károkat okoznak abban, hogy elfogadják őket, cselekedetük nem segíti a klímavédelmet, sőt, éppen ellenkezőleg.

A tájékoztatás szerint a legtöbb bűncselekmény kényszerítéssel vagy vagyoni károkozással kapcsolatos. A tárcavezető ugyanakkor védelmébe vette a rendőröket, szerinte az aktivisták nem állnak a törvények felett és nem sérthetik mások jogait.

Az Utolsó Nemzedék szerint az ő jogaikat sértik azok a vállalatok és személyek, akik nem tesznek megfelelő lépéseket a környezetvédelem érdekében. A Last Generation tagjai egyenesen követelik a német vezetéstől, hogy cselekedjen gyorsabban és dolgozzon ki egy tervet, amivel a lehető leghamarabb csökkenteni lehet a globális felmelegedést.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések