A köménymagot már a Biblia is említi. Nagyon hatékony szíverősítő gyógynövényről van szó, de más pozitív hatásokkal is rendelkezik ez a remek gyógynövény. A köménymag csökkenti a gyulladást, nagyon hatékony aranyér ellen, csillapítja a hányást, hasznos álmatlanság esetén, illetve erősíti az immunrendszert, és a vírusos fertőzésekkel szemben is nagyon hatékony lehet.
Számos kutatást végeztek a köménymaggal kapcsolatban, és bebizonyosodott, hogy ez a fűszer segíthet a magas koleszterinszint csökkentésében. Egy kutatásba túlsúlyos embereket vontak be, akik három hónapon keresztül mindennap köménymagot is kaptak, amelyet joghurtba keverve fogyasztottak el. 3 hónap elteltével megállapításra került, hogy ezeknek az embereknek csökkent az LDL-koleszterin-szintjük, a trigliceridszintjük, a derékkörfogatuk és a testtömegindexük, ellenben a jó, azaz a HDL-koleszterin-szintjük megemelkedett.
A köménymag tápanyagokban, azaz vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik. Nagy mennyiségben tartalmaz vasat, mangánt és magnéziumot, amelyeknek nagy szerepük van a csont szilárdságának megteremtésében, ezzel a hatással pedig a csontritkulás kockázatai csökkennek jelentősen. Amennyiben a vasat más tápanyagokkal, például cinkkel, magnéziummal és kalciummal kombináljuk, akkor jelentősen csökkenthető az életkor előrehaladtával a csontvesztés, pontosabban a csontsűrűség csökkenése. A mangánnak nem mellesleg nagy szerepe van a csontanyagcserében részt vevő enzimek termelődésében.
A köménymag segíthet a vírusfertőzések legyőzésében és az immunrendszer megerősítésében. Szerepe lehet a megfázás és az influenza megelőzésében, merthogy vírusellenes hatással rendelkezik és remekül „fertőtleníti” a szervezetet.
A köménymag gazdag forrása a karvakrol és a timol nevű vegyületeknek, amelyek antibakteriális hatással bírnak. Elsősorban az E. coli baktériummal bánik el ez a gyógynövény nagyon hatékonyan.
A köménymag csökkenti a hipoglikémia, azaz az alacsony vércukorszint kialakulásának az esélyét. Egy vizsgálatba 2-es típusú cukorbeteg személyeket vontak be, akik köménymag-kiegészítőt kaptak. A vizsgálat végén az eredményeket összevetve bebizonyosodott, hogy a köménymag az inzulin és az éhomi vércukorszint magas szintjét is csökkenti ezeknél cukorbetegek személyeknél.
A köménymag remek fertőtlenítőként is működik a téli megfázásos időszakban. Segít a légutakból eltávolítani a nyálkát, és nagy szerepe van a gyulladás csökkentésében is.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések