A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A CIA igazgatója a hírszerzés keserves jövőjét vázolta fel


A CIA igazgatója szerint a hírszerzést hozzá kell igazítani a változóban lévő világrendhez.

„Most az a feladatom, hogy segítsek Biden elnöknek és a vezető politikai döntéshozóknak megérteni és alakítani az átalakult világot. És ahogy az elnök emlékeztet bennünket, fordulóponthoz érkeztünk. A hidegháború utáni korszaknak vége. A mi feladatunk az, hogy alakítsuk azt, ami ezután következik − befektetve alapvető erősségeinkbe, és a közös ügy érdekében együttműködve a szövetségek és partnerségek páratlan hálózatával −, hogy a következő generációknak egy szabadabb, nyitottabb, biztonságosabb és virágzóbb világot hagyjunk” − írja a The Washington Poston megjelent véleménycikkében William J. Burns, a CIA igazgatója.

Elmondása szerint ez nagyon nagy feladat. Sikerük azon múlik, hogy képesek lesznek-e eligazodni egy olyan világban, amelynek három jellegzetes vonása van:

- Az első a stratégiai verseny kihívása a felemelkedő és ambiciózus Kína − és Oroszország − részéről

- A második a határokon átnyúló problémák, mint például a világjárványok és az éghajlati válság

- A harmadik pedig a technológiai forradalom

A CIA igazgatója szerint a nemzetközi rend legközvetlenebb és legélesebb kihívása ma "Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója". Hozzátette: „Oroszország agressziója félelmetes próbatételt jelent. De Kína az egyetlen olyan ország, amelynek megvan a szándéka a nemzetközi rend átalakítására, és egyre inkább megvan hozzá a gazdasági, diplomáciai, katonai és technológiai ereje is”.

– Ha Putyin ukrajnai háborúja a legközvetlenebb kihívás a stratégiai versenyben, akkor Hszi Kínája a legnagyobb geopolitikai és hírszerzési riválisunk − és a legjelentősebb hosszú távú prioritásunk. A CIA-nál az elmúlt néhány évben úgy szerveződtünk, hogy ezt a prioritást tükrözzük. Létrehoztunk egy új missziós központot − az ügynökség mintegy tucatnyi szervezeti építőkövének egyikét −, amely kizárólag Kínára összpontosít – nyilatkozta.

 – Ez az az egyetlen egy országot érintő missziós központunk a CIA-nál, és központi mechanizmust biztosít a Kína-misszióval kapcsolatos munka koordinálásához, amely ma már az ügynökség minden részlegére kiterjed. Több mandarinul beszélőt veszünk fel és képezünk ki. És világszerte fokozzuk erőfeszítéseinket, hogy versenyre kelhessünk Kínával, Latin-Amerikától Afrikán át az indo-csendes-óceáni térségig – fejtette ki nézeteit Burns.

Elmondása szerint a kémkedés mesterségének a hidegháború óta a legmélyrehatóbb átalakulása közepén vagyunk.

"Az okosvárosok és a mindenütt jelen lévő technikai megfigyelés korában a hírszerzés óriási kihívást jelent. Egy CIA-tiszt számára, aki a tengerentúlon, egy ellenséges országban dolgozik, és olyan forrásokkal találkozik, akik a saját biztonságukat kockáztatják azért, hogy információkat szolgáltassanak, a folyamatos megfigyelés nagyon kockázatos vállalkozás" – mondta el a lapnak a CIA vezető embere.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések