A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Világgazdaság: Összezuhant az építőanyag-piac, több termék ára csökkent

Tavaly 26 százalékkal drágultak az építőanyagok, ezzel szemben az idei első öt hónapban mindössze 17 százalékkal, ami infláció alatti mértékű árváltozás – írja a lap. 

Hatalmas mértékben, mennyiségben és értékben harmadával csökkent az építőanyagok forgalma májusban, de hónapról hónapra egyre nagyobb a visszaesés – írja a Világgazdaság, amely ezt azzal magyarázza, hogy a lakosság alig költ felújításokra, így a szigetelőanyagok ára máris 13, a betonvas pedig 35 százalékkal lett olcsóbb, mert kevés új építkezés indul.

Az év első öt hónapjában az építőanyag-kereskedők forgalma árbevételben 24, mennyiségben 35 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Egyelőre nincs jele annak, hogy ez a tendenciát bármi megállítja – mondta el a lapnak Juhász Attila, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségén belül nemrég megalakult Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozat elnöke.

A szakember szerint a legnagyobb visszaesés az új családi házak építésénél van,

az ezekhez kapcsolódó megrendelések volumene 40 százalékkal csökkent. Tavaly 26 százalékkal drágultak az építőanyagok, ezzel szemben az  idei első öt hónapban mindössze 17 százalékkal, ami infláció alatti mértékű árváltozás. A nagy átlagon belül pedig egyes termékkörökben már árcsökkenés is kimutatható.

Kifutott az otthonfelújítási támogatási program, a lakosság már nem tart annyira a rezsiárak növekedésétől, így a kereslet csökkenése miatt átlagosan 17 százalékkal olcsóbbak a szigetelőanyagok, mint tavaly ilyenkor.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések