A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Varga Judit: ”Nem támogathatunk előrelépést Ukrajna EU-tagjelölti státusza felé…”


Az igazságügyminiszter a magyar kormány támogatásának a feltételét is közölte: amíg Kijev nem garantálja a nemzeti kisebbségek jogait. A Velencei Bizottság az ukrán kisebbségi törvény módosítását szorgalmazza. 


Az Európa-ügyi miniszterek stockholmi informális tanácsülésén napirenden volt Ukrajna, Moldova és Georgia uniós csatlakozásának a kérdése - posztolta a Facebook-oldalán az igazságügyminiszter.

Varga Judit közölte, hogy Magyarország elkötelezett az Unió bővítése mellett, támogatja mindhárom országot európai integrációs erőfeszítésükben. "A magyar álláspont egyértelmű: az EU bővítési politikájának hitelessége és integritása megköveteli, hogy nem feledkezhetünk meg a nyugat-balkáni országokról sem, az ő bővítési folyamatuk hasonlóképpen fontos Európa jövője, prosperitása, egysége és biztonsága szempontjából.

Az Unió bővítési politikájának minden tagjelölt szempontjából kiegyensúlyozottnak, igazságosnak, azonos feltételeken és érdemeken alapuló folyamatnak kell lennie. Az ezeket a szempontokat mellőző gyorsított megközelítés nem érdeke az Uniónak" - írja az igazságügyminiszter.

Ugyanakkor Varga Judit hangsúlyozza: bár elismerjük Ukrajna eddigi erőfeszítéseit a tagjelölti státusz kritériumainak teljesítése kapcsán, van, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül.

Az Ukrajnában élő magyar kisebbség miatt Magyarország kiemelten fontosnak tartja a nemzeti kisebbségek 2015 előtti jogainak visszaállítását. A nemzeti kisebbségek védelme alapvető uniós érték és elvárjuk a Bizottságtól, hogy alaposan ellenőrizze Ukrajna megfelelését ezen a területen is. Ukrajna valamennyi törvényében biztosítani kell a nemzeti kisebbségek jogait, különös tekintettel az oktatási törvényre, az államnyelvtörvényre, a nemzeti kisebbségekről szóló törvényre. E tekintetben a Velencei Bizottság véleménye szerint is még sok a tennivalója Ukrajnának.

"Ebből következik, hogy mi, magyarok nem támogathatunk előrelépést a tagjelölti státusz felé Ukrajna esetében a nemzeti kisebbségek jogainak garantálása nélkül"

- szögezte le Varga Judit.

A Velencei Bizottság az új ukrán kisebbségi törvényről

Június plenáris ülésén hagyta jóvá a Velencei Bizottság a tavaly elfogadott ukrán kisebbségi törvénnyel kapcsolatos véleményét. A vizsgálatra magyar–román kezdeményezésre került sor. Az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó testülete szerint bár történt előrelépés, a jogszabály és általában véve a nemzeti kisebbségekre vonatkozó jogszabályi keret továbbra sincs összhangban az Ukrajnára nézve is kötelező nemzetközi standardokkal, ezért a testület a törvény módosítását javasolja.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések