A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újabb ítélet született Portik Tamás ügyében


Portik ezúttal húsz év fegyházat kapott, két, a kilencvenes években elkövetett emberölés, egész pontosan gyilkosságra való felbujtás miatt. 


Sokadszorra kellett vádlottként ítéletet végighallgatnia péntek délelőtt Portik Tamásnak, a kilencvenes évek egyik hírhedt alvilági figurájának, akit 2012-es elfogása óta sorra gyanúsítottak, vádoltak meg és ítéltek el, emberölésre való felbujtás miatt. Most a Lakatos Csaba fogathajtó elleni 1996 novemberi merényletkísérlet valamint egykori barátja, Gyüre József elleni 1999-es gyilkosság miatt állt újra a bíróság elé – írja a Mandiner.

Az olajozással elhíresült Portik először a legnagyobb bizniszt lebonyolító Energol Zrt. ügyében lett volna fontos szereplő, de amikor 1996-ban évek a rendőrség nyomozni kezdett, ő jobbnak látta ha eltűnik. Végül elévülés miatt nem is vonták felelősségre. Nem is jött haza jó ideig, csak azután tett így, hogy 2003-ban váratlanul törölték a körözési listáról. Közben azonban záporoztak Magyarországon a leszámolási ügyek, amelyek többsége mögött Portikot sejtették.

Először a maffiaháború kezdetének tekinthető Prisztás József vállalkozó elleni 1996-os merénylet miatt ültették a vádlottak padjára.

Ebben felbujtóként végül jogerősen 15 év fegyházat kapott.

A jelenlegi vád egyik része ehhez az ügyhöz kapcsolódik. A vádirat szerint Lakatos Csaba korábbi fogathajtó Prisztás egyik üzlettársa volt, és a vállalkozó lelövése után őt is kihallgatták a nyomozók. A történet szerint Lakatos a kihallgatása után a folyosón kötetlenül beszélgetett a rendőrökkel és itt mondta el azt a magánvéleményét, miszerint Portik állhat a gyilkosság mögött.

Mindez azonban eljutott Portik fülébe is, aki ezek után jobbnak látta, ha elhallgattatja a hajtót. Lakatosra az ügetőn lőtt rá Tanyi György, akit egy külön eljárásban ezért 11 évre ítéltek. Lakatos három lövést kapott, ám a csodával határos módon életben maradt és felépült. Érdekesség, hogy a merénylet kapcsán szintén elítélt Tanyi József (György testvére) tavaly öngyilkos lett a börtönben.

Lakatossal ellentétben Portik egykori embere, a Tompaként ismert Gyüre József azonban nem úszta meg, őt gépfegyverrel lőtték agyon 1999-ben, Az ő bűne csak az volt, hogy összeveszett Portikkal.

Az ügyészség Portikot mindkét ügyben felbujtóként, előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolta meg. A bíróság a két ügyet egyesítette, így most egyszerre hozott ítéletet mindkét ügyben Portik és a Gyüre-gyilkosság elkövetésével vádolt K. Gábor felett. Az eljárás során mindketten tagadták bűnösségüket.

A pénteken kihirdetett ítéltében a Fővárosi Törvényszék megalapozottnak találta a vádat és bűnösnek mondta ki Portik Tamást és K. Gábort, akiket a Terrorelhárítási Központ emberei kéz- és lábbilincsben vezettek a tárgyalóterembe.

Portikot a Lakatos-ügyben gyilkossági kísérletben való felbujtás, a Gyüre-ügyben pedig gyilkosságra való felbujtás miatt 20 év, míg vádlott-társát 14 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság.

Mindez azt jelenti, hogy eddigi ítéletei közül Portik most kapta a legsúlyosabb büntetést.

Visszatérve Portik bűnlajstromára, az alvilág egykori hírhedt figuráját Boros Tamás likvidálását célzó Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság kapcsán is megvádolták korábban. A két ügyben a végrehajtó szerepét betöltő Jozef Rohácot 2017-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, Portik Tamást azonban ekkor csak a robbantásos merénylet miatt kapott büntetést, mégpedig tizenhárom évet. Ám a Fenyő-ügyben újra elővették, és Gyárfás Tamással együtt ebben is felbujtással vádolták meg. A büntetőperben talán ősszel lehet első fokú ítélet.  

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések