A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Péterfy Gergely maffiamódszereket emleget a Libri-ügyben, szerinte fel fog robbanni a könyvpiac


Az író a Magyar Hang Kultúrtáj című podcast műsorában úgy fogalmazott, „ki lehet matekozni", mi fog történni a Librinél, amelynek az MCC lett a többségi tulajdonosa. 


A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány leányvállalata június közepén kötött szerződést az SQ Invest Kft.-vel a Libri Csoport 67,48 százalékos részvénycsomagjának adásvételéről. A tranzakcióval az eddigi közvetett kisebbségi tulajdonos MCC válik a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac meghatározó szereplőjének 98,41 százalékos tulajdonosává. „Az MCC hosszú távon a magyar könyvpiac érdekeit tekinti szem előtt" – mondta az ügyletről Szalai Zoltán, a  Mathias Corvinus Collegium főigazgatója.

A Péterfy család és a Libri

Péterfy Gergely felesége, Péterfy-Novák Éva író már a bejelentés másnapján közölte, hogy a jövőben nem kívánja a könyveit megjelentetni a Libri Kiadónál. Férje a Magyar Hang napokban felvett podcast műsorában az mondta: feleségével szemben ő még nem döntött, mert ő nem közvetlenül a Libri Kiadónál van, hanem a Kalligramnál, amelynek csak kisebbségi tulajdonosa a Libri, így ő kiadóügyben egyelőre kivár, meglátja, mi fog történni.

A „szokott maffiamódszerek" működtek Péterfy szerint

Péterfy Gergely szerint az általa nem tehetséggondozónak, hanem tehetségpusztítónak tartott MCC korábbi részesedésszerzése a Libriben már előre jelezte, mi várható. „A ner eddigi történetében nem az volt a gyakorlat, hogy ha valahova betették a lábukat az ajtórésbe, akkor aztán ne törtek volna be a lakásba. Tulajdonképpen itt is ez történt, tehát a szokott maffiamódszerekkel (…) sikerült elérni, hogy a korábbi tulajdonos megváljon eddigi tulajdonától, és ezt átadja az MCC-nek" – fogalmazott az író, aki úgy véli, „ki lehet matekozni, hogy a jövőben milyen modellek fognak érvényesülni", a „legrosszabb várakozásaink" teljesülnek majd.

Nincs erő az irodalomban a tiltakozáshoz

Arra a kérdésre, van-e a magyar irodalomban annyi erő, hogy kiálljon magáért egy ilyen helyzetben, úgy reagált: nincs, legfeljebb annyi erő van benne, mint a pedagógustüntetések körüli energiákban. Péterfy úgy számol, hogy a Libri megvásárlása „fel fogja robbantani a magyar könyvpiacot", és

nem valószínű, hogy a következő években olyan egységes marad könyvhét, mint eddig.

Szerinte ezentúl 99 százalékban „pártunk és kormányunk a nép védelmében és morális-szellemi tisztasága érdekében ügyködő, magasan képzett cenzorai által ellenőrzött kiadványok" várhatók a Librinél.

Az írótól azt is megkérdezték, miért költöztek néhány éve Olaszországba, amire azt mondta: régi vágy volt ott élni, így a költözés a magyar politikai tértől függetlenül mindenképpen megtörtént volna. De a Magyarországon tapasztalható, szerinte rossz emberi atmoszféra – „az  utcákon, a vendéglőkben, a kocsmákban, a buszokon, a vonatokon nagyon rossz a légkör, agresszívek, mogorvák az emberek egymással" – kétségtelenül rásegített – tette hozzá.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések