A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor a V4-csúcson: Nincs okunk változtatni azon az irányon, amit eddig követtünk


Orbán Viktor miniszterelnök Pozsonyban, a V4-ek miniszterelnöki találkozóján beszélt a hétvégi oroszországi eseményekről, a folytatódó orosz agresszió következményeiről, az illegális bevándorlásról és a zöld megállapodásról. 


Orbán Viktor miniszterelnök a találkozót követő sajtótájékoztatón arra az újságírói kérdésre, hogy a hétvégi oroszországi események, tehát a Wagner zsoldoshadsereg lázadása miatt Magyarország kész-e változtatni a külpolitikai irányultságán, és az orosz–ukrán háborúhoz való hozzáállásán, azt felelte, erre nincs ok – írja az Új Szó.

Magyarországnak szuverén a külpolitikája, nincs okunk változtatni azon az irányon, amit az orosz–ukrán háborúban eddig követtünk

– mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy továbbra is a békére törekednek.

Ezzel kapcsolatban Ódor Lajos szlovák miniszterelnök megjegyezte, a hétvégi lázadás után kiderült, Oroszországban valamivel bonyolultabb a helyzet, hiszen a hivatalos hadseregen kívül még egy másiknak is érezhető a jelenléte az országban.

A magyar álláspont változatlan az illegális bevándorlást illetően

Szó esett a V4-országok menekültpolitikájáról is. A szlovák kormányfő szerint egyetértés volt a miniszterelnökök között a legfontosabb kérdésekben, elutasítják az illegális menekültek kötelező elosztását és egy olyan kompromisszumos megoldás elfogadását sürgetik, amelyre a tagállamok többsége rá tud bólintani.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az illegális migrációról leszögezte, a magyar álláspont változatlan. Szerinte erre az lehetne a megoldás, ha valaki benyújt egy belépési kérelmet az unió területére, az adott személynek fizikailag az európai határokon kívül kell lennie, amíg azt a kérelmet el nem bírálták.

Ha ezt kimondanánk, hogy csak az léphet be az unió területére, akinek lefolytatták az eljárását és megkapta az engedélyt valamelyik tagállamtól, hogy beléphessen, már túl is lennénk ezen a mizérián – hangsúlyozta a magyar kormányfő. Hozzátette, az EU ezt a döntő lépést nem hajlandó megtenni, és sajnos az Európai Bizottság új migrációs javaslata sem érte el ezt a célt, ezért ebben az ügyben tovább kell harcolni.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a belső határok hatékonyabb védelmére hívta fel a figyelmet, szerinte fontos lenne, ha anyagi támogatást kapnának azok az országok, amelyek az Európai Unió közvetlen szomszédságában vannak.

Petr Fiala cseh miniszterelnök a hatékony kommunikáció fontosságára hívta fel a figyelmet azokkal az országokkal, ahonnan a menekültek érkeznek. „Együtt kell működnünk az emberkereskedelem és az illegális bevándorlás terén. Félbe kell szakítani azokat az útvonalakat, amelyeken keresztül ezek az emberek Európába érkeznek, s ezen a téren sokkal hatékonyabbnak kell lennünk, mint eddig" – mondta Fiala.

Orbán szerint fontos a zöld megállapodás, de…

A lengyel kormányfő a találkozón bírálta az uniót, amiért a zöld megállapodása tönkreteszi a visegrádi országok iparának konkurenciaképességét. „Fejlett ipari technológiákat akarunk az európai országokban, különösen a visegrádiakban" – hangsúlyozta Morawiecki, aki szerint a klímasemlegességről szóló megállapodásoknak figyelembe kell venniük, milyen iparra támaszkodnak az egyes tagállamok.

Orbán Viktor az EU zöld megállapodásáról és annak a versenyképességgel összefüggő hatásairól szólva kijelentette, a zöld átmenet fontos, de úgy kell végrehajtani, hogy ne rontsa le Magyarország és Közép-Európa versenyképességét. „Zöld átmenet az iparral együtt, de nem az ipar nélkül és különösen nem az ipar ellenében" – szögezte le.



Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések