Hirdessen itt

Online Orwell: Több száz kommentelőt jelent fel a FIFA


Speciális szoftverrel pásztázta az internetet a futballszövetség a világbajnokság alatt, a "gyűlölködő" kommentekről a hatóságokat is értesítik. 


A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség és a társult szervezetei évtizedek óta nagy hangsúlyt fektetnek a "gyűlöletbeszéd" és a rasszizmus visszaszorítására a pályákon, így nem ritka eset, hogy jelentős pénzbírságokkal és zárt kapus mérkőzésekkel büntetnek egy csapatot a szurkolók nem megfelelőnek ítélt viselkedése miatt.

A tavaly megrendezésre került katari világbajnoksággal pedig ez a harc az online térre is átterjedt, ahol egy speciális moderációs szoftverrel figyelték az olyan közösségi médiás felületek kommentszekcióit, mint például

a Facebook, a Twitter, az Instagram vagy a YouTube.

A FIFA nemrég részletes kimutatást közölt a Social Media Protection Service néven futó program eredményeiről, amelyből kiderül, hogy

a torna alatt 19 636 sértőnek ítélt bejegyzést regisztrált a rendszer,

ebből messze a legtöbbet (13 105-öt) a Twitteren. A vizsgálat során több mint 20 millió posztot fésültek át, és több mint 300 személyt kötöttek össze a "diszkriminatív, rasszista vagy gyűlölködő tartalmak" posztolásával.

A labdarúgó-szövetség közleménye alapján az ő személyazonosságukat megosztják "az érintett tagszövetségekkel és a joghatóságokkal is", ezzel segítve a az elkövetők elleni valós fellépést. A FIFA egy ábrát is közölt, amelyből kiderül, hogy a december 18-án tartott argentin-francia döntő alatt regisztrált problémás posztok 24%-a általános jellegű zaklató tartalom volt, majd holtversenyben a rasszizmus és a szexuális értelemben zaklató posztok következtek 18-18%-kal.


A világszervezet elnöke, Gianni Infantino azzal kommentálta a jelentésben közölt adatokat, hogy a diszkrimináció bűncselekmény, a FIFA által alkalmazott rendszer pedig segíti a hatóságokat az elkövetők megbüntetésében. A vezető egyúttal a közösségi médiás platformoknak is üzent, hogy reményei szerint azok vállalják a felelősséget, és támogatni fogják a jelenség elleni harcot.

A FIFA online megfigyelőrendszerének nem ez volt az utolsó fellépése, legközelebb a július 20-án kezdődő női labdarúgó-világbajnokság alatt fogják bevetni.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések