A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kutatás: Közép-Európának Orbán Viktor kell(ene)!


Találós kérdés: hol a legnépszerűbb Orbán Viktor miniszterelnök? A válasz meglepő: Bulgáriában és Szlovákiában. Legalábbis a Globsec szlovák kutatóintézet nyolc EU-tagállamra kiterjedő felmérése szerint. 


A magyar miniszterelnök rajongóinak az aránya a két országban nagyobb, mint Magyarországon: 48-48 százalék nyilatkozott pozitívan róla, szemben a magyarok 43 százalékával – írja a Demokrata.

A sorban hazánkat Románia követi: a román válaszadók 32 százaléka vélekedik pozitívan Orbán Viktorról. Erőskezű, karakán, karizmatikus. Nagyjából ezért szeretik. Persze vannak tabutémák, amelyek árnyalják a róla alkotott képet.

Nem különös jelenség, hogy egy hatalmon lévő politikus népszerűbb legyen egy másik országban, mert az ottani társadalom nem szembesül a mindennapi ügyekkel, botrányokkal, ez egyetemes jelenség. Ennél érdekesebb, hogy miért pont ezekben az országokban népszerű a magyar miniszterelnök. Ennek járt utána az említett országok politikai szakértőivel beszélgetve a Demokrata hetilap újságírója.

A bolgárok azért kedvelik Orbánt, mert olyan konzervatív politikusra vágynak, mint amilyen ő, csakhogy Bulgáriában nem találnak hozzá hasonlót, mondta a Demokratának Krystian Szkwarek bolgár politológus.

A több mint százezer Facebook-követővel rendelkező szakértő szerint ha kíváncsiak vagyunk a népszerűség okaira, először nem árt pár dolgot tudnunk a bolgár politikai viszonyokról. Az ottani társadalom háromnegyede ugyanis lényegében konzervatív, de geopolitikai kérdésekben sokkal visszafogottabbak, ezért Orbánban látják a „tökéletes" jelöltet.

Szkwarek azt is elmondta, hogy amikor a közösségi médiában megoszt egy Orbán Viktorral kapcsolatos hírt, azt mindig pozitívan fogadják, ráadásul Orbán Viktor rátapintott a bolgárok legérzékenyebb pontjára: a demográfiai válságra.

Sok román hiszi azt, hogy egy orbánista attitűd megoldaná Románia jó pár problémáját, mondta a Demokratának Sabin Gherman népszerű román újságíró, tévés személyiség.

Tény és való, hogy George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) vezetője egy interjúban kijelentette, hogy Orbán Viktor modellértékű számára, és mindenekelőtt azért tartja példaképnek, mert „a népéért harcol", és addig, amíg nem akarják megváltoztatni a határokat Európában, együtt kell működniük a magyarokkal is. Ám az AUR magyar­ellenessége odáig fajult, hogy kezdeményezni akarták a román törvényhozásban az „etnikai alapon megszervezett" pártok – mint például az RMDSZ – betiltását. Persze, Orbán Viktor népszerűségét nem lehet csak azzal magyarázni, hogy Simion politikai apafiguraként tekint a magyar miniszterelnökre.

Orbán Viktor legnagyobb támogatói a szlovák szélsőjobboldalon vannak, mondta Hajtman Gábor politológus, a Ma7 munkatársa.

Azon szlovákok, akik rokonszenveznek Orbán Viktorral, nem azt nézik, hogy ő magyar, hanem a vezetési stílusát kedvelik, ami azzal is magyarázható, hogy Szlovákiában az utóbbi években nem tűnt fel olyan karizmatikus politikus, aki kimagaslott volna a szürke tömegből.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések