Alig lesz vele dolgod, mégis isteni házi savanyú káposztát kapsz végeredményül, szinte magától készül el, csak légy türelemmel.
A házi savanyú káposztának nincsen párja, köretként, savanyúságként, magában, sütve, mindenhogy isteni. Nem csak finom, nagyon egészséges is, ugyanis a fermentálásnak köszönhetően rengeteg probiotikumot tartalmaz, igazi vitaminbomba.
Hozzávalók
👉 1 közepes fej káposzta (1,5 kg)
👉 15 g tengeri só
👉 2 db babérlevél
Elkészítés:
A káposzta külső, csúnya leveleit távolítsuk el, majd mérjük meg a súlyát. 1 kiló káposztához 10-15 gramm sóval számoljunk.
A káposztát vágjuk négybe, majd minden negyedet vágjunk egészen vékony csíkokra. Használhatunk gyalut is alternatívaként.
A legyalult káposztát tegyük egy nagy, tiszta tálba, majd sózzuk. Kezdjük el összedolgozni a sóval, gyúrjuk, masszírozzuk 5-10 percig. Eközben sok levet fog engedni, minél többet, annál jobb.
Ha kiengedte a levét, adjuk hozzá a babérlevelet.
Készítsünk magunk elé egy 5 literes, sterilizált befőttesüveget, tegyük bele a káposztát. Öntsük rá a kiengedett folyadékot, majd nyomkodjuk le a káposztát, akkor jó, amikor ellepi a lé. (Ha nem elég, vízzel pótoljuk.) Tegyünk a tetejére valamilyen nehezéket, hogy a káposzta ne tudjon feljönni a tetejére.
Tegyünk az üveg tetejére egy darab folpackot, befőttesgumival rögzítsük. Tegyünk az üveg alá egy tálcát.
Tegyük a káposztát közvetlen napfénytől védett, 20-25 fok körüli helyre 3-7 napra. Naponta kétszer nyomkodjuk le a káposztát. A 3. nap után kóstoljuk meg, ha elégedettek vagyunk az ízével, tegyük rá a tetőt az üvegre, majd mehet a hűtőbe.
A hűtőben 2-3 hétig is érdemes még érni hagyni, annál finomabb és egészségesebb lesz.
0 Megjegyzések