A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egyből megjelentek a hajléktalanok a felújított Blaha Lujza téren


Emberi fekália, hányás és bűz fogadja a forgalmas köztereken áthaladókat. Ahogy beköszöntött a meleg idő, Budapest forgalmas csomópontjain megjelentek a hajléktalanok és az italozók. A teljes felújításon áteső, tavaly ősszel átadott Blaha Lujza téren rendre feltűnnek olyan személyek, akik nem feltétlenül rendeltetésszerűen használják a teret. Korábban lapunk már beszámolt róla, hogy a szintén felújított Rákóczi téren kialakultak vécézésre használt területek. Úgy tűnik, a közeli Blaha Lujza tér sem lesz ebben kivétel.

Nincs egy éve annak, hogy átadták a felújított Blaha Lujza teret, a jó idő betörésével lassan visszaszivárognak a korábbi problémák. A rekonstrukció előtt folyamatosan csoportokba verődve fogyasztottak alkoholt, rendre drogdílerek tűntek fel a téren, amely hajléktalanok kedvelt pihenőhelyévé vált, nem véletlen, hogy mindenki a lehető leggyorsabban át akart kelni a forgalmas csomóponton.

A budapestiek a felújítástól várták a tér megtisztulását, ahogy a fővárosi vezetés is elképzelte: az áthaladó funkció mellett, egy árnyas pihenőteret szerettek volna megvalósítani. Mint kiderült: ehhez önmagában a felújítás kevés, fokozott takarításra és sűrűbb rendészeti ellenőrzésekre van szükség.

Ehelyett az egyik lakossági közösségi csoportban egy lakó felháborodottan osztott meg egy képet a téren fetrengő személyről. Hiába terveztek a térre jópofa, az egykori Nemzeti Színházra emlékeztető székeket, ilyen környezetben senki sem akar megpihenni ott.

A józsefvárosi Fidesz szerint a közterek állapota tarthatatlan, a fővárosnak nincs gazdája. Vitályos Fanny, aki rendszeresen beszélget a józsefvárosi Palotanegyedben élőkkel, lapunknak azt mondta: a tér és környékének köztisztasági állapota rendszeres beszédtéma a lakók között, első helyen említik a takarítás hiányát.

Sokan úgy érzik, hogy a kerületnek és a fővárosnak nincs gazdája, nincs megfelelően takarítva, gondozva. A köztisztasági problémák mellett, a közbiztonság is hanyatlik, főleg a Blaha Lujza tér környékén. Hiába újították fel a teret, ha az utógondozásra nem fektetnek hangsúlyt

– mondta Vitályos Fanny.

Nem egyedi eset a környéken, a közeli Rákóczi tér és Corvin köz ezzel a problémákkal küzd, ezért számítható volt, hogy a közterületi rend biztosítása nélkül hasonló sorsra jut a Blaha Lujza tér is. A korábban felújított Rákóczi téren is borzalmas állapotok uralkodnak. Hajléktalanok tengetik napjaikat a metrólejáró és a játszótér környékén – derült ki a Metropol helyszíni riportjából. Állandósult a kosz és a szemét, a hajléktalanok toalettként használják a tér egyik játszótérhez közeli pontját. Hasonló a helyzet a Corvin közben is, ahol a mozi oldalát használják közvécéként a téren csellengő személyek.

A metrólejáratok fővárosi területnek számítanak, ezért az önkormányzatok ritkán takarítanak ott, holott nagy szükség lenne rá. Már csak azért is, mert a környező utcák már kerületi gondnokság alatt állnak, és a helyiek szenvedik el a metrólejárattal rendelkező terek elhanyagoltságát, amennyiben a kerületi polgármester félresöpri a problémát.

A Magyar Nemzet arról is beszámolt, hogy több polgármester megelégelte Karácsony Gergely főpolgármester semmittevését és saját költségükön városüzemeltetési feladatokat látnak el fővárosi területeken. Az V. kerületben például már alig maradt olyan park, amelynek működtetését a fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter ne kérte volna át saját hatáskörbe.

A baloldali kerületek közül Baranyi Krisztinának, Ferencváros vezetőjének a saját önkormányzati kasszájából kell forrást találnia közterületeik takarítására. Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere pedig a zöldfelület rendezését vette át az Andrássy úton, mert 2020 ősze óta csak ígéreteket kapott ezzel kapcsolatban Karácsonyéktól.

Megjegyzendő, hogy a Blaha Lujza tér őszi átadása óta feljött a kockakő, a nyilvános vécét és a szökőkutat is javíttatnia kellett a fővárosnak.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések