A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Doppingos, drogos világversenyt akarnak rendezni


Egy ausztrál vállalkozó egy olimpiához hasonló versenyt rendezne jövő év decemberében, csak éppen doppingtesztek nélkül: ugyanis a megálmodója szerint ezen a versenyen nem lenne probléma, ha a sportoló drogot fogyaszt, írja a Guardian. Az Enhanced Games nevű játékokon öt sportág fog szerepelni: atlétika, úszás, súlyemelés, torna, küzdősportok, a tervek szerint évente fogják megrendezni a játékokat. 


A melbourne-i születésű, Londonban élő üzletember, Aron D'Souza szerint az olimpiák hagyományos modellje nem működik, mert „gyakorlatilag 100 éve egy egypárti állam irányítja a sport világát" – mondta D'Souza, aki ezzel a A NOB-ra, azaz a Nemzetközi Olimpiai Bizottságra utalt.

Szerinte a sportolóknak joguk van ahhoz, hogy azt tegyenek a testükkel, amit akarnak. Ezért semmilyen kormány, és sportszövetség nem hozhat olyan döntéseket a sportolók helyett, hogy ők mit vihetnek be a testükbe – különösen az FDA által szabályozott és jóváhagyott termékek esetében.

Az FDA a Food and Drug Administration, azaz az (Amerikai) Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal rövidítése. D'Souza ezzel a kijelentésével valószínűleg arra célzott, hogy az olimpiákon túl szigorú szabályok szerint határozzák meg azoknak a gyógyszereknek, táplálékkiegészítőknek a listáját, amelyek drognak minősülnek, és ezáltal ha fennakadnak a teszten, kizárást vonnak maguk után.

>>> „Nem csak az a kérdés, hogy meg tudjuk-e dönteni a 100 méter kilenc másodperces rekordját, biztos vagyok benne, hogy meg fogjuk" – mondta. „Én azt szeretném látni, hogy egy 40, 50, 60 éves dönti meg a világrekordokat". Szerinte az öregedés elleni küzdelmet szabotálják, az adófizetők pénzéből világszerte több százmillió dollárt fordítanak a „tudományellenes hatóságok" finanszírozására, akiknek az a feladatuk, hogy megállítsák a tudományos fejlődést.

D'Souza ez ellen szeretne tenni valamit. Azt mondta, hogy a drogvizsgálat nélküli játékok nyitóversenyére többek között két magasan jegyzett ausztrál sportoló is jelezte érdeklődését. Az első Enhanced Games helyszínét még nem határozták meg, de lényegesen kisebb költségvetéssel kell számolnia a rendező városnak, mint amennyibe az olimpia kerül.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések