A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat büntetőeljárást indít Prigozsin ellen lázadásra való felhívás miatt


Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat büntetőeljárást indított Jevgenyij Prigozsin, a PMC "Wagner" vezetőjének fegyveres lázadásra való felhívása miatt - közölte a Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság (NAK). 


Az ügynökség hangsúlyozta, hogy a csoport alapítójának nevében terjesztett valamennyi állításnak nincs valóságalapja.

"Ezzel kapcsolatban az FSZB büntetőeljárást indított fegyveres lázadásra való felhívás ténye miatt. Követeljük a törvénytelen akciók azonnali beszüntetését"

- áll a bizottság közleményében.

Korábban pénteken a védelmi minisztérium közölte, hogy minden Jevgenyij Prigozsin nevében közzétett információ a Wagner-csoport hátsó táborai elleni "csapásokról" valótlan. A minisztérium az állításokat információs provokációnak minősítette.

Megjegyezte továbbá, hogy az orosz csapatok továbbra is harci feladatokat hajtanak végre az ukrán fegyveres erőkkel való érintkezési vonalban a különleges művelet területén. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára közölte, hogy Vlagyimir Putyint tájékoztatták a Prigozsin körüli fejleményekről, és megtették a szükséges intézkedéseket.

Prigozsin korábbi üzenete

A Wagner zsoldoscsoport vezetője több hangfelvételt tett közzé péntek este a Telegram-oldalán. Megfogadta, hogy „megállítja" Moszkva legfelsőbb katonai vezetését, és felszólította az oroszokat, hogy ne álljanak ellen az erőinek – közölte az al Jazeera.

A Wagner--csoport parancsnoki tanácsa döntést hozott - meg kell állítani a gonoszt, amelyet az ország katonai vezetése hoz

– mondta Jevgenyij Prigozsin a szóvivői által közzétett hangüzenetben.

 A Telegram-csatornán közzétett üzenetekben úgy fogalmazott: „Meg kell állítani azt a gonoszságot, amelyet az ország katonai vezetése hordoz. Elhanyagolják a katonák életét. Elfelejtették az »igazságosság« szót, és mi vissza fogjuk adni. Ezért azok, akik ma tönkretették a mi embereinket, és tönkretették az orosz katonák tíz, sok tízezer életét, meg lesznek büntetve".

 Arra kérem önöket, hogy ne álljanak ellen senkinek. Bárki, aki megpróbál ellenállást tanúsítani, azt fenyegetésnek fogjuk tekinteni, és azonnal megsemmisítjük, beleértve minden útzárat, amely az utunkba áll, minden repülőgépet, amelyet a fejünk felett fogunk látni – fogalmazott.

Hozzátette: „Kérek mindenkit, hogy maradjanak nyugodtak, ne engedjenek a provokációknak, maradjanak otthon... Ajánlatos, hogy ne menjenek ki az utcára az útvonalunk mentén. Miután befejeztük, amit elkezdtünk, visszatérünk a frontra, hogy megvédjük hazánkat. Az elnöki adminisztráció, a kormány, a belügyminisztérium, az orosz gárda és más struktúrák a megszokott módon folytatják munkájukat. El fogunk bánni azokkal, akik tönkreteszik az orosz katonákat, és visszatérünk a frontra. A csapatokban helyreáll az igazságosság. És utána – igazságosság egész Oroszország számára"– mondta a Wagner-vezér.


Az FSB sürgette, hogy ne hajtsák végre Prigozsin bűnügyi parancsait

"Felszólítjuk a PMC harcosait, hogy ne kövessenek el helyrehozhatatlan hibákat, hagyjanak fel az orosz nép elleni erőszakos akciókkal, ne hajtsák végre Prigozsin bűnös és áruló parancsait, tegyenek intézkedéseket az őrizetbe vételére" - közölte a Szövetségi Biztonsági Szolgálat.

Prigozsin kijelentéseivel és tetteivel valójában egy fegyveres polgári konfliktus kirobbantására szólított fel Oroszországban, és "hátba szúrta" a fasisztabarát ukrán erőkkel harcoló orosz katonákat - tette hozzá az ügynökség.

A helyzet komolysága és az Oroszországi Föderáción belüli konfrontáció eszkalálódásának veszélye miatt az FSZB büntetőeljárást indított Jevhen Prigozsin fegyveres felkelésre való felhívása miatt.


Szurovikin felszólította a PMC "Wagnert", hogy álljon meg és engedelmeskedjen az elnök akaratának

Szergej Szurovikin tábornok felszólította a Wagner-csoportot, hogy álljanak meg és engedelmeskedjenek az elnök akaratának.

„Hosszú utat tettünk meg, arra kérem, álljon meg, engedelmeskedjen az elnök akaratának, oldjon meg minden problémát békésen"

– mondta.



Alekszejev tábornok az ország hátába szúrásnak nevezte a Wagner PMC tevékenységét

Vlagyimir Alekszejev altábornagy a Wagner-csoportra utalva azt mondta, hogy ennél nagyobb csapást Oroszország, az orosz fegyveres erők megítélésére nem lehet kitalálni.

"Bármi is legyen a szándékuk, ez az ország és az elnök hátba szúrása. Csak az elnöknek van joga kinevezni a fegyveres erők legfelsőbb vezetését, és önök megpróbálnak belenyúlni az ő hatáskörébe. Ez egy államcsíny. Arra kérem önöket, hogy gondolják át, erre most nincs szükség. Mert ennél nagyobb csapást Oroszország és a fegyveres erők megítélésére nem lehet elképzelni" - mondta Alekszejev a RIA Novosztyhoz eljuttatott videóbeszédében.

"Ilyen provokációt csak az Orosz Föderáció ellenségei követhettek el. Arra kérem önöket, hogy most hagyják abba, nem volt és nem is lesz fegyverhasználat a fegyveres erők részéről az önök egységei ellen. Nekünk még nem volt elég ahhoz, hogy az országon belül polgárháborút szabadítsunk ki ebben az időben. Térjenek észhez!" - mondta.

A szentpétervári Wagner-központ környékén nyugodtság van

Ma este a szentpétervári Wagner Központban a helyzet normálisnak mondható volt:



Moszkvában az FSZB és az összes biztonsági erő készültségben van. Kritikus létesítmények őrzés alatt

Az FSZB és más moszkvai biztonsági szolgálatok tisztjeit riadókészültségbe helyezték. Erről a BBC orosz szolgálata számolt be forrásokra hivatkozva.

Egy, a biztonsági szolgálatokhoz közel álló forrás azt mondta a brit médiatársaságnak, hogy az FSZB moszkvai igazgatóságát riadókészültségbe helyezték. Ezt megerősítette a BBC egy katonai körökben lévő forrása is, aki arról számolt be, hogy riadó van a moszkvai helyőrségben.

E forrás szerint az FSZB és a SOBR (a Nemzeti Gárda csapatainak különleges gyorsreagálású különítményei) útzárakat állítanak fel a Don autópályán (a Moszkva-Voronyezs-Rosztov-am-Don autópályán).



Az ezeken az ellenőrző pontokon szolgálatot teljesítőknek parancsot adtak, hogy "fenyegetés esetén" tüzet nyissanak. Ugyanakkor a felszerelés készenléti állapotban van, de az egységek még nem kaptak parancsot a kivonulásra.

Több más médiajelentésben hozzátették, hogy a moszkvai rendfenntartókat fokozott készültségbe helyezték, és a fővárosban bevezetik az Erőd nevű tervet a belügyminisztérium létesítményeinek védelmére.

A terv keretében a tisztviselők pontos intézkedései államtitok alá tartoznak, de az nyilvánosan ismert, hogy a MIA épületeinek be- és kijáratait elzárják.

Moszkva legfontosabb létesítményeit fokozott őrzés alá vették, és megerősítették a biztonsági intézkedéseket a fővárosban - jelentette a TASZSZ a rendvédelmi szervek forrásaira hivatkozva. A Rosgvardia OMON és SOBR egységeit is riadókészültségbe helyezték.

"Moszkvában fokozták a biztonsági intézkedéseket, az összes fontosabb létesítményt, állami hatóságot és közlekedési infrastruktúra létesítményeit fokozott őrség alá helyezték" - mondta a TASZSZ forrása.

Rosztov:



Ukrajna Védelmi Minisztérium: Figyelünk!

Az ukránok figyelik az oroszországi fejleményeket - tudatták a Twitteren:




Az orosz televízióban hamisítványnak nevezték a Wagner-felvételeit

"Az orosz 1-es csatorna egy különleges sajtóközleményben azt közölte, hogy videót megrendezték, amely az orosz védelmi támadás állítólagos következményeit mutatja be a Wagner PMC állásaira.



Az orosz védelmi minisztérium közölte, Kijev úgy döntött, hogy kihasználja Prigozhin provokációját

Kijev több dandárt összpontosít egy offenzívához a bakhmutivkai taktikai területen, kihasználva Jegenyij Prigozsin provokációját - közölte a védelmi minisztérium.

"Prigozsin provokációját kihasználva a helyzet megzavarására a kijevi rezsim az AFU tengerészgyalogság 35. és 36. brigádjának egységeit a Bahmutov taktikai irányban a támadó akciók kezdeti vonalaira összpontosítja" - hangsúlyozta a védelmi minisztérium.

Hozzátették, hogy "a csapatok déli csoportosításának katonái légicsapásokkal és tüzérséggel csapást mérnek az ellenségre".

A Wagner PMC nem akciózik

Öt óra telt el, a PMC Wagner nem jelent meg, nincs konfliktus sehol.

Moszkvában, Szentpétervárott, Rosztovban nyugodt a helyzet.

Putyin jelentést kap a helyzetről

Peszkov: Krasnov főügyész beszámolt Putyinnak a fegyveres lázadás szervezésének kísérletével kapcsolatban indított büntetőeljárásról

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések