A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az EU aggódik, hogy Ausztriában és Szlovákiában Ukrajna-szkeptikus vezetőket választanak


“Katasztrófa lenne”, ha Ausztriában és Szlovákiában Ukrajna-szkeptikus vezetőket választanának – mondta a Politico című lapnak kedden az Európai Bizottság egyik tisztviselője. Az EU állítólag attól tart, hogy a politikai kilengések mindkét országban veszélyeztethetik az Oroszország elleni jövőbeli szankciókat, valamint az unió Kijevnek nyújtott katonai támogatását. 

Ausztria jobbközép kormánya népszerűtlen, a bevándorlás és a megélhetési költségek emelkedése miatti aggodalmak pedig tavaly év vége óta Herbert Kickl jobboldali Szabadságpártját tették a legnépszerűbb politikai frakcióvá. A törvényhozási választásokat legkésőbb jövő ősszel tartják.

Szlovákiában hasonló aggodalmak miatt Robert Fico volt miniszterelnök népszerűsége ugrásszerűen megnőtt. Alig három hónappal a parlamenti választások előtt Fico Irány – Szlovák Szociáldemokrácia pártja (SMER) vezet a felmérések szerint, miközben az ország egy nem választott, technokratákból álló kormány alatt működik.

"Katasztrófa lenne, ha mindkét férfi hivatalba lépne" – mondta a Politicónak egy névtelenül nyilatkozó "magas rangú (európai) bizottsági tisztviselő", utalva Kickl és Fico Oroszországgal kapcsolatos álláspontjára.

A Politico nyilvánvalóan egyetért az Európai Bizottsággal, és az elmúlt napokban több olyan cikket is közölt, amelyben az osztrák politikust “oroszbarát, Amerika-ellenes összeesküvés-elméletírónak”, szlovák kollégáját pedig “orosz dezinformáció terjesztőjének” nevezte.

Mindkét potenciális miniszterelnök hevesen ellenzi a bevándorlást, különösen az iszlám országokból. Ami Ukrajnát illeti, Kickl a NATO-t ugyanolyan felelősnek nyilvánította a konfliktusért, mint Oroszországot, és az ország semlegességének megsértésének tartja, hogy Ausztria támogatja a Moszkva elleni uniós szankciókat. Idén márciusban Kickl és szabadságpárti kollégái kivonultak a parlamentből Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszéde alatt.

Szlovákia a NATO tagja, és tavaly február óta páncélozott személyszállító járműveket, tarackokat és a teljes szovjet korabeli MiG-29-es vadászrepülőgép-flottáját átadta Ukrajnának. Fico, aki az elmúlt két évtizedben kétszer is miniszterelnök volt, azt mondta, hogy megszakítja ezt a katonai támogatást.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések