A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A kínai nagykövetség provokációnak nevezte Biden Hszi Csin-pingről tett megjegyzéseit, és megtorlással fenyegetett


Peking politikai provokációnak tartja Joe Biden amerikai elnök Hszi Csin-ping kínai elnökről tett megjegyzéseit - jelentette a CNN a washingtoni kínai nagykövetség egyik tisztviselőjére hivatkozva. 


"Biden korábban világossá tette, hogy az Egyesült Államok tiszteli a kínai rendszert, és nem törekszik annak megváltoztatására <...>, de a kínai politikai rendszerről és a legfőbb vezetőről tett legutóbbi felelőtlen kijelentései nem tudnak mást tenni, mint kérdéseket felvetni az amerikai fél őszinteségével kapcsolatban" - idézte a csatorna.

A diplomata sürgette Washingtont, hogy

vonja vissza a Fehér Ház vezetőjének megjegyzéseit. Ellenkező esetben az Egyesült Államoknak következményekkel kell szembenéznie, amelyekért az amerikai fél felelős.

Kedden Joe Biden azt mondta, hogy Hszi Csin-ping nem rendelkezett minden információval a léggömb incidensről, és "nagyon feldúlt", mert ez "nagy szégyen a diktátorok számára".

Az amerikai vezető megjegyzései kevesebb mint egy nappal azután hangzottak el, hogy Anthony Blinken amerikai külügyminiszter befejezte kínai látogatását, amellyel kapcsolatban Washington nagy reményeket fűzött az országok közötti kapcsolatok javulásához.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Mao Ning a maga részéről azt mondta, hogy Biden megjegyzései rendkívül felelőtlenek és a diplomáciai etikett súlyos megsértése. Az amerikai képviselők ilyen megjegyzéseit nyílt politikai provokációnak nevezte.

A kínai léggömbbel történt incidens az év elején történt. A léggömb az Egyesült Államok területére lépett, mielőtt lelőtték volna az Atlanti-óceán felett. Washington azt állítja, hogy hírszerzési céllal tette, de Peking ezt tagadja. A kínai fél többször hangsúlyozta, hogy egy elveszett civil meteorológiai ballonról van szó.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések