A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

125 éve született Federico García Lorca


A holttestét rejtő tömegsír egyes feltételezések szerint Granada közelében található 


Százhuszonöt éve, 1898. június 5-én született Federico García Lorca spanyol költő, drámaíró, a 20. századi spanyol irodalom egyik legjelentősebb alakja.

Az andalúziai Fuente Vaqueros nevű falucskában látta meg a napvilágot, apja jómódú földbirtokos volt, anyja tanárnő. 1909-ben a család Granadába költözött, Lorca az ottani jezsuita gimnáziumban érettségizett, majd 1915-től a helyi egyetemen folytatta tanulmányait. Jogot és filozófiát hallgatott, mellette zenét és festészetet tanult, verseket írt. Első irodalmi munkája 1917-ben jelent meg, egy év múlva kiadták első, prózai írásokat tartalmazó kötetét is, amelyet egy kasztíliai utazás ihletett. 1919-ben a Madridi Egyetemre került, s tagja lett a Residencia de Estudiantesnek (a hallgatók kollégiumának), amely ebben az időben a főváros kulturális központja volt. Itt kötött barátságot Salvador Dalíval, Luis Bunuellel, Rafael Albertivel. A Residencián eltöltött első két év után felolvasóestjeinek köszönhetően nevét és verseit már országszerte ismerték.

1920-ban írta első színdarabját, A halálthozó pillangót, amelyet egy előadás erejéig Madridban is bemutattak. 1922-ben részt vett a granadai népzenei fesztiválon, s ennek hatására a népköltészetben és a cigány művészetben, a hagyományos műfajokban vélte megtalálni a saját mondandójához illő kifejezési formát. Ekkor jelentek meg rendkívül népszerű kötetei, az Andalúz dalok és a Cigányrománcok.

1927-ben Mariana Pineda című darabjához a régi barát, Dalí tervezett díszletet, s ebben az évben nyílt kiállítás Barcelonában rajzaiból. Gallo címmel folyóiratot indított, majd New Yorkban és Kubában töltött egy évet. Az idegenben töltött egy évről szól A költő New Yorkban című műve, amely csak halála után jelent meg.

1931 áprilisa, a köztársaság kikiáltása után belevetette magát a színházi életbe, egy egyetemi színtársulat, a La Barraca első embere lett. A színházban elemében volt: zenélt, szervezett, rendezett, és megírta nagy népi drámatrilógiájának darabjait, a Vérnászt, a Yermát és a Bernarda Alba házát. E műveiben a nők állnak a középpontban, elfojtott szenvedélyeik és a tradicionális, merev életszemlélet közötti küzdelem alakítja sorsukat.

1934-ben meghalt torreádor barátja, a fájdalom íratta vele talán legszebb elégiáját, a Torreádorsiratót. A polgárháború kitörésekor Granadában tartózkodott, hogy a maga eszközeivel az ellenállásra buzdítsa bajtársait. Nem tudhatta, hogy neve - baloldali meggyőződése és nyílt homoszexualitása miatt - szerepel a francoisták feketelistáján, de a vérengzések láttán veszélyben érezte magát, és Luis Rosales költőnél keresett menedéket. Augusztus 16-án mégis letartóztatták, s bár a zeneszerző Manuel de Falla Franco vezérkaránál próbálta kijárni elengedését, 1936. augusztus 19-én hajnalban, mindennemű tárgyalás és szabályos ítélet nélkül három társával együtt kivégezték.

A holttestét rejtő tömegsír egyes feltételezések szerint Granada közelében található, ám ott a 2009-es vizsgálatok során nem találtak sem tömegsírt, sem emberi maradványokat. Egy spanyol történész 2011-ben publikált kutatásai szerint a költőt a kivégzés helyén, Fuente Grandesben, a Viznart Alfacarral összekötő út mellett hantolták el, és 2014-ben Alfacar mellett ismét megkezdődött a kutatás sírja után.

García Lorca több mint 19 ezer darabból áll hagyatékát, amelyben rengeteg kézirat, levél, fénykép, rajz és a személyes könyvtára is található, a nevét viselő alapítvány kezeli, amelynek vezetője a költő unokahúga, Laura García Lorca, aki egyben a granadai Lorca Múzeum, közismert nevén az Huerta de San Vicente igazgatója is.

García Lorca műveiből számos feldolgozás született, közülük az egyik legismertebb a Carlos Saura rendezte Vérnász című táncfilm, amelyben a világhírű flamenco-táncos, Antonio Gades játszotta a főszerepet. Drámáit magyar színpadokon is gyakran játsszák, legutóbb 2022-ben a Yermát tűzte műsorára a budapesti Katona József Színház.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések