A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rekordnagyságú, 1,2 milliárd eurós uniós büntetést kapott a Meta


Az ír adatvédelmi hatóság 1,2 milliárd eurós (nagyjából 450 milliárd forintos) büntetést szabott ki a Metára, amiért az egyesült államokbeli cég nem felelt meg az uniós adatvédelmi szabályoknak. A Politico szerint ez a legnagyobb bírság, amelyet az EU általános adatvédelmi rendelete (GDPR) alapján eddig valaha kiszabtak. 


A Facebookot, az Instagramot és a WhatsAppot is a termékei közt tudó vállalat azzal sértett az írek szerint szabályt, hogy megfelelő védelem nélkül továbbította európai Facebook-felhasználók adatait a tengerentúlra. Az Európai Bíróság 2020-ban érvénytelenítette a korábbi EU-USA adattovábbítási megállapodást, és szigorúbb követelményeket határozott meg az általános szerződési feltételekre. Az ír hatóság szerint ezek nem kezelték az alapvető jogokat veszélyeztető kockázatokat, amelyeket a bírósági döntés felvetett.

Az EU és az USA már dolgozik egy új egyezményen, amely a Politico szerint június és október között születhet meg. A Meta október 12-ig támaszkodhat az általános szerződési feltételekre az adattovábbításhoz. A cég korábban figyelmeztetett: ha ezután úgy kellene az általános szerződési feltételekre szorulnia, hogy nincs más lehetősége, akkor akár le is állíthatja a szolgáltatásait az EU-ban.

A vállalat közleménye szerint az ír büntetés „indokolatlan és szükségtelen”, és fellebbezést fog beadni, de a döntés nem okoz azonnali zavart a Facebook működésében. Az ügy nem egyetlen cég gyakorlatáról, hanem az USA és az EU szabályainak ütközéséről szól, amit várhatóan a nyáron feloldanak a két fél döntéshozói, írja a Meta.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések