A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Klímaaktivisták festették feketére a római Trevi-kút vizét


Hét klímaaktivista vasárnap feketére festette az egyik népszerű római látványosság, a Trevi-kút vizét, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a klímaváltozásra, és tüntettek a fosszilis tüzelőanyagok ellen.


A Ultima Generazione (Utolsó generáció) nevű csoport aktivistái faszénből kinyert folyadékkal színezték meg a kút vizét, tábláikon pedig a következő felirat szerepelt: „Nem fizetünk a fosszilis üzemanyagért”, és azt kiabálták: „Az országunk haldoklik.”

Az akciójukat sok turista rögzítette kamerán, majd a protestálásnak rendőrök vetettek gyorsan véget. A kútba belelábalva vezették ki a tüntetőket.

Az Ultima Generazione közleményében a fosszilis tüzelőanyagok állami támogatásának megszüntetésére szólított fel, és a tiltakozásokat az elmúlt napokban az észak-olasz Emilia-Romagna régióban bekövetkezett halálos áradásokkal hozta összefüggésbe. A csoport szerint Olaszországban minden negyedik házat árvíz fenyeget.

Róma polgármestere, Roberto Gualtieri elítélte a tiltakozást, amely a legújabb az olaszországi műalkotásokat célzó cselekmények sorozatában.

„Elég ezekből az abszurd támadásokból a művészeti örökségünk ellen” – írta a Twitteren.

Az utóbbi hónapokban megszaporodtak az olyan radikális klímaakciók, amelyek ikonikus műalkotásokat vagy helyszíneket használnak fel a tiltakozáshoz. Így lett több múzeum ismert, de üvegfal mögé rejtett festménye is festékes leöntés áldozata.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések