A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Népszava: Brutális árrobbanás várható a Balatonon


Jelentősen emelkedtek a balatoni strandok fenntartási költségei, emiatt drasztikusan drágulhatnak a belépők, miközben a parkolási díjak növekedésével is számolnunk kell, ha meg akarunk mártózni a magyar tengerben.


Drasztikusan drágultak a balatoni strandok fenntartási költségei. A Népszava által megkérdezett polgármesterek 20-30 százalékkal magasabb összeggel kalkulálnak, mint a tavalyi évben. Gyenesdiáson már tavaly is 121 milliót költöttek a strandokra, az idén nagyjából 25 százalékkal többel számolnak, Balatonszárszón 30 millióval kalkulálnak a nyárra, ami csaknem 8,5 milliós növekedés egy év alatt, Balatonbogláron nagyjából 20 millióval emelkedik a tavalyi 100-120 milliós költsége az önkormányzatnak. Alsóőrsön 81 millióról 101 millióra drágul az üzemeltetés, Zamárdiban konkrét összeget még nem tudtak mondani az idei évre, de abban bizonyosak, hogy a tavalyi 85-90 milliós tétel jelentősen nő.

A fenntartási költségek emelkedésével párhuzamosan a legtöbb Balaton-parti településen jelentősen emelkedik a strandbelépők ára is. Zánkán például 1000-ről 1500-ra, vagyis 50 százalékkal nő a díj, s egyre kevesebb strandra lehet ezer forint alatt bejutni, sőt egyes helyeken kétezer fölé emelkedik a felnőttstrandbelépő ára.

„A tavalyi 1800 helyett az idén 2200 forint az egyszeri belépésre jogosító felnőttjegy. Szükséges az emelés, az idei fenntartási költséget még nem tudjuk pontosan, de 2022-ben 167,8 millió forintba került az üzemeltetés, ami bizonyosan emelkedni fog. Rengeteg ingyenes szolgáltatást nyújtunk a strandon, van óriáscsúszda, légvár, napi animációs foglalkozások, jóga, vízi aerobik, torna, játszóház, ez mind az önkormányzat költsége. A helyiek amúgy ötezer forintért vehetnek bérletet a teljes szezonra, az üdülőtulajdonosoknak ugyanez 16 ezer” – mondta Ambrus Tibor csopaki polgármester.

A parkolási díjak is jelentősen emelkednek

Néhány településen az önkormányzat sokáig kitartott az ingyenstrand, ingyenparkolás elve mellett, ám miután a fürdésre alkalmas partszakaszok költségei egyre durvábban emelkedtek, kénytelenek voltak forrást találni hozzájuk, s így egyes településrészeken fizetőssé tették a parkolást. Korábban csak a nagyobb városokban kellett a parkolásért fizetni, azonban évről évre nő azoknak a településeknek a száma, ahol óránként akár 400 forintot is le kell szurkolnunk.

Tavaly vezettük be a fizetős parkolást három övezetben, 300–400 forint egyórányi várakozás a helyszíntől függően, a parti rész a legdrágább

– mondta a lapnak Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések