A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Odesszai és Zaporozsjei területeket bombáztak az oroszok


Az orosz légierő feltehetően megsemmisítette az ukrán hírszerzés Kraken egységét Harkovnál, közben Odesszát, Zaporozsjét és más célpontokat is támadott


A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka ismét megszólaltak a szirénák Ukrajna több területén, és több hangos robbanást jelentettek az Odesszai és Zaporozsjei területről. A különböző jelentések szerint legalább három, legfeljebb nyolc orosz stratégiai bombázó szállt fel. Egy Harkov melletti támadásban pedig oda veszhetett az ukrán hírszerzés Kraken egysége.

Május 21-én késő este, nem sokkal azután, hogy a dél-ukrajnai régiókban bekapcsolták a légvédelmi szirénákat, több hangos robbanást jelentettek az Odesszai és Zaporozsjei területről. A helyi sajtó szerint orosz harci drónok, valószínűleg iráni gyártmányú Shahedok csapódtak be Odesszában. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés – írta éjfél körül a Kyiv Independent. A portál hozzátette: az egyik orosz drónt az ukrán légvédelem lelőtte, a többi pedig észak felé, a Zaporozsjei és Dnyipropetrovszki terület felé folytatta útját. Arról is beszámoltak, hogy legalább három orosz Tu-95-ös stratégiai bombázó emelkedett a levegőbe.

Az ukraina.ru ezzel nagyjából párhuzamosan közölte, hogy nem három, hanem nyolc Tu-95-ös indult útnak. „Ma sem lesz csendes éjszaka Ukrajnában” – jegyezték meg az oldal Telegram-csatornáján, ahol egyúttal tagadták, hogy a nap folyamán az orosz légierő elveszített egy Szu-35-öst.

– Az orosz légierő az ukrán fegyveres erők felszerelését és lőszerét tartalmazó raktárakat és hangárokat támad a Zaporozsjei terület ellenséges ellenőrzés alatt álló részén – közölte a Lenta.ru szerint Volodimir Rogov, az Együtt vagyunk Oroszországgal elnevezésű közéleti mozgalom vezetője a  Telegram-csatornáján. Elmondása szerint a légierő „aktívan dolgozik”: az éjszaka folyamán siklóbombákat vet be a többek között Orecsovo körzetben és magában Orecsovo városban, valamint a Polohivi járásban található célpontok ellen. „Jelenleg az orosz légierő a Zaporozsjei terület megszállt részét támadja” – hangsúlyozta Rogov.

A Pravda tudósításában a fentieken kívül megemlíti, hogy a Harkivi területen is légiriadót rendeltek el az ukránok, a kijevi energiaügyi minisztérium pedig rövid közleményében az energetikai infrastrukturális létesítményekben keletkezett károkról számolt be. A lap nem zárta ki, hogy a Tu-95-ösök is részt vesznek az éjszakai bombázásban, ugyanakkor jelezte: a gépeket május 21-én este a Kaszpi-tenger térségébe irányították, minden valószínűség szerint arra a támaszpontra, ahonnan a cirkálórakétákat szokták indítani.

„Meg nem erősített hírek szerint egy Geran-2 kamikaze UAV Harkov régióbeli támadása következtében az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának Kraken egysége megsemmisült” – erről pedig már a New Military Columnist tájékoztatott. A Telegram-csatorna szerint Kijev sem tétlenkedett: feltehetően egy ukrán drón mért csapást az Oroszország nemzetközileg elismert határain belül fekvő belgorodi Golovcsino község közigazgatásának épületére. Érdemes hozzátenni, Belgorodot az elmúlt egy év során több ukrán támadás is érte.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések