Krémes és ízgazdag mártogatós, amelyet a karamellizált hagyma tesz igazán különlegessé: fogyaszthatod zöldséggel, chipsekkel, de akár előételként is szuper.
Ha kifogytál a partikaja-ötletekből, és az (amúgy szuper) avokádókrémhez vagy hummuszhoz sincs kedved, akkor próbáld ki ezt a különleges, karamellizált hagymával készült mártogatóst. Az elkészítése kissé időigényes, azonban egyáltalán nem bonyolult, és a szuper krémes, ízes végeredmény mindenért kárpótol majd.
Hozzávalók:
👉 3 db vöröshagyma vékonyra szeletelve
👉 2 ek vegán vajhelyettesítő vagy biomargarin
👉 másfél tk só
👉 1 tk cukor
👉 fél dl fehérbor
👉 35 dkg vegán tejföl
👉 30 dkg vegán krémsajt (szobahőmérsékletű)
👉 3 ek metélőhagyma apróra vágva
👉 fél tk fokhagyma-granulátum
👉 só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Hevítsünk fel egy közepes serpenyőt a vajjal, majd adjuk hozzá a hagymaszeleteket, és közepes hőfokon, állandó kevergetés mellett pirítsuk 15 percig.
Adjuk hozzá a fehérbort, pirítsuk együtt is további 2-3 percig, majd adjuk hozzá a sót, a cukrot, és alacsony hőfokon hagyjuk, hogy 25-30 perc alatt a hagyma mélybarna, karamelles színűre piruljon. 5-10 percenként kavarjuk meg, és ha elkezd leragadni, akkor adjunk hozzá 1-1 evőkanálnyi vizet.
Ha elkészült, hagyjuk kissé hűlni, majd borítsuk egy vágódeszkára, és vagdossuk nagyobb darabokra.
Tegyük egy közepes tálba, adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és dolgozzuk összeálló krémmé. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Fogyasztás előtt a legjobb, ha minimum egy órát a hűtőben pihen.
0 Megjegyzések