A bakonyi leves füstölt szalonnás alappal, sertéscombból, gombából és jó sok tejföllel készül.
Ez a mennyei bakonyi leves annyira laktató, hogy komolyabb második fogás már nem is szükséges utána. Készítheted jó időben akár bográcsban is. A füstölt szalonnás alap adja meg a karakterét, erre jöhet a hús és a sokféle zöldség, amitől szinte megáll benne a kanál.
Hozzávalók 4 személyre
👉 40 dkg sertéscomb
👉 25 dkg gomba
👉 20 dkg tejföl
👉 10 dkg füstölt szalonna
👉 10 dkg füstölt kolbász
👉 2 sárgarépa
👉 2 krumpli
👉 1 fehérrépa
👉 1 hagyma
👉 1 paradicsom
👉 1 paprika
👉 1 evőkanál pirospaprika
👉 1 evőkanál liszt
👉 1 csokor petrezselyem
👉 só
👉 bors
Elkészítés:
A felkockázott szalonnának olvaszd ki a zsírját. Ha kész, a pörcöket szedd ki. A visszamaradt zsíron először párold üvegesre az apróra vágott hagymát, majd amikor már puha, add hozzá a kockákra vágott húst is. Sózd, borsozd, és pirítsd fehéredésig. Ekkor húzd le a tűzről, keverd el a pirospaprikával, a paprikával és a paradicsommal. Öntsd fel kevés vízzel, és kezdd el főzni.
Amíg a hús puhul, a répákat, a krumplit és a gombát is tisztítsd meg és szeleteld fel. A kolbász héját húzd le, és vágd karikára. Add mindet a húshoz, öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és egy óra alatt lassú tűzön főzd őket össze.
Amikor már minden hozzávaló megpuhult, a tejfölt keverd ki a liszttel. Adj hozzá egy-két evőkanállal a levesből is, majd az így kapott habarást öntsd vissza a fazékba. Forrald néhány percig, amíg enyhén besűrűsödik. A főzés legvégén tedd vissza a levesbe a szalonnapörcöket, és szórd meg apróra vágott petrezselyemmel.
0 Megjegyzések