A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kijev: felelősségre vonják a férfiakat, akik elhagyták az országot a hadiállapot idején


Az ukrán hatóságok azt tervezik, hogy felelősségre vonják azokat a férfiakat, akik külföldre menekültek, amíg az országban hadiállapot volt – közölte Ihor Klimenko belügyminiszter az RBK Ukraina hírügynökséggel. 

“Felelősségre kell majd vonni őket a törvények megsértése miatt” – mondta a tisztviselő, annak fényében, hogy szerinte a folyamatban lévő konfliktus alatt naponta próbálnak meg illegálisan elmenekülni ukrán területről.

“A háború befejezése után az állam mindent meg fog tenni, hogy minden állampolgárt emlékeztessen arra, mit tettek a háború alatt” – mondta Klimenko a csütörtökön megjelent interjújában.

Úgy véli, lesz egy vonatkozó “törvény”, amely különösen azokkal foglalkozik majd, akik ebben az időszakban “illegálisan lépték át a határt”. A miniszter szerint a jogszabályt a kormány és a törvényhozók közösen kezdeményeznék.

Klimenko a továbbiakban azt állította, hogy “minden állampolgár” szeretné, ha ilyen jogszabály születne, és megértené, ha az állam bizonyos eszközökkel korlátoznák ezeknek az állampolgároknak a szabad mozgását, legalábbis külföldre. Azt nem részletezte, hogy milyen egyéb szankciókkal szembesülhetnek azok, akik megszegik az új törvényt.

A miniszter azt is elismerte, hogy az ukrán férfiak még mindig igyekeznek elmenekülni az országból, több mint egy évvel a konfliktus kezdete után.

“Naponta fogunk el ilyen embereket” – mondta Klimenko. Azt is elismerte, hogy az ellenségeskedések “első hónapjaiban sokkal több volt a határsértési ügy”.

Kijev “nemzetközi partnereivel” együtt dolgozik azon, hogy Ukrajna nyugati határait felszereljék az illegális határátlépések megakadályozására szolgáló technikai eszközökkel – mondta a miniszter.

A határt hőkamerákkal és térfigyelő-kamerákkal kívánják felszerelni – tette hozzá. Az ukrán határőrök közösen, európai partnereinkkel együtt is járőröznek az ország határain – magyarázta Klimenko.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem sokkal a konfliktus 2022. február végi kirobbanása után hadiállapotot rendelt el, és megtiltotta a 18-60 év közötti ukrán férfiaknak, hogy elhagyják az országot. Azóta több mozgósítási hullám is volt, ahogy Kijev igyekezett újjáépíteni a harcokban megtizedelt egységeket.

Médiajelentések szerint az emberek megvesztegették a tisztviselőket, hogy kikerüljék a behívót, és fizettek azért, hogy kicsempésszék őket az országból. Egyes nyugati médiumok, köztük a The Economist, korábban beszámoltak a kijevi kormány által alkalmazott, szerintük “agresszív” mozgósítási taktikáról.

2023 februárjában Kijev fenntartotta, hogy továbbra sem engedi ki az országból az ukrán férfiakat. Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó akkor a DW német állami lapnak azt mondta, hogy “háborús időkben” az állam iránti kötelezettségek elsőbbséget élveznek az emberi jogokkal szemben. Azt is elismerte, hogy Ukrajnából a férfiak “el akarnak menekülni”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések