A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kifizetné egy jó lakás árát Petőfi soraiért? Most megteheti 70 millió forintért!


Ha megveszik, történelmi rekord születik, hiszen Magyarországon még soha nem adtak ennyi pénzt a szabadságharc költőjének autográf soraiért árverésen.


A Hereditas Antikvárium június 2-án esedékes árverésén Petőfi Sándor emlékkönyvbe írt bejegyzését kínálja megvételre. A költő 1846. november 15-én, Debrecenben írt tizenkét sort egy bizonyos Kovács Jánosné, Erdélyi Lujza emlékkönyvébe és alá is kanyarította a nevét a bejegyzés alá. Petőfi az év novemberében, Erdélyből érkezett a cívisvárosba, ahol egy társaságban ismerte meg Kovács János természettudóst, akinek házában időzött napokig.
 

Itt írt a természettudós lányának emlékkönyvébe derűsnek nem mondható sorokat. „Jellemtelenség e kor bélyege” felütés után arra hívta fel a fiatal, házas hölgy figyelmét, hogy születendő gyermekeit jellemes embernek nevelje.

„Mindent adál, ha jellemet adál”

– zárultak a költő sorai az emlékalbumban, amely a beírás után 177 év elteltével kerül kalapács alá.

Gyanítható, hogy gazdára talál a ritka tétel, s azon sem lennénk meglepve, ha az állam még az árverés előtt védetté nyilvánítaná a Petőfi-sorokat, vagyis nem lehetne kivinni az országból.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések