A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jelentősen emelkedett az orosz aranykitermelés


Az orosz aranybányászok márciusban 26,5%-kal növelték termelésüket az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Szövetségi Állami Statisztikai Hivatal (Roszsztat) legfrissebb adataiból.

Februárhoz képest az aranytermelés több mint 30%-kal ugrott meg. Az első negyedéves adat 9,1%-kal magasabb volt, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Eközben a kulcsfontosságú fémek, az ezüst, a platina és a palládium oroszországi termelése is 14,1%-kal nőtt éves összevetésben márciusban – derült ki a Roszsztat adataiból.

Az ország aranykészlete is tovább nőtt az elmúlt évben az orosz jegybank szerint. Az aranytartalékok 1 millió unciával ugrottak meg az elmúlt év során, és március 1-jén 74,9 millió unciára rúgtak – jelentette a jegybank a múlt hónapban.

Az arany iránti kereslet a lakosság körében is nőtt, az oroszok 2022-ben több mint 75 tonna befektetési aranyrudat vásároltak a pénzügyminisztérium szerint.

Tavaly márciusban az orosz kormány eltörölte az aranyra kivetett 20 százalékos hozzáadottérték-adót a magánszemélyek számára, mivel az emberek a nyugati szankciók közepette siettek megtakarításaikat aranyban felhalmozni. Néhány hónappal később az aranyrudak eladásából származó nyereségre kivetett 13%-os jövedelemadót is eltörölték. Azóta a nemesfém iránti kereslet az országban az egekbe szökött.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések