A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fekete-Győr Andrásra felfüggesztett börtönbüntetést kért az ügyészség


Az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetést, a védelem felmentést kért a bírótól Szarvas Koppány Bendegúz és Fekete-Győr András büntetőügyében. 

A momentumos "politikusok" ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt emeltek vádat, mert a 2018 decemberében bevezetett túlóra-törvény elleni tüntetésen füstgránátot dobtak a rendőrök felé. Az ügyészség szerint

ez erőszakos cselekedet volt,

a védelem viszont úgy véli: a felvételek önmagukban igazolják, hogy "ez nem így van". 

A bizonyítási eljárás lezárása után a vádbeszéddel folytatódott Szarvas és Fekete-Győr büntetőpere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A Momentumos politikusok ellen azért emeltek vádat, mert füstbombát dobtak a rendőrök felé és hivatalos személy elleni erőszakot követtek el.

"Az, hogy mi történt, csak a felvételek alapján vitán felüli, nem kérdés. Álláspontom szerint csak azt kell eldönteni, hogy az bűncselekmény-e vagy sem" - mondta Szabadi Péter, a Központi Nyomozó Főügyészség ügyésze.

Az ügyészség még 2020 szeptemberében tette közzé azt a videót, ami alapján vádat emeltek. A felvételen jól látszik, ahogy először Szarvas Koppány Bendegúz, majd Fekete-Győr András kezéből is a rendőrök felé szállnak a füstgránátok. Az ügyész idézett a politikusok vallomásaiból, ami szerint azt mondták, hogy "csak a hangulat fokozásáért tettek így, nem akartak senkinek ártani".

"Ha hangulatkeltést akartak, akkor miért nem csak a fejük felé tartották ezt a füstölő eszközt? Volt erre példa egyébként, párttársuk ugyanezt csinálta a tüntetésen, vele szemben büntetőeljárás nem is indult. Mindezek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a vádlottak dobó mozdulata támadó jellegű mozdulatnak tekinthető" - tette hozzá az ügyész. Ezt követően Szabadi Péter olyan korábbi bírósági végzéseket és ítéleteket idézett, melyek hasonlóak voltak a momentumosok tetteihez és bűnösnek ítélték őket hivatalos személy elleni erőszak vádjában.

"A bíróságon tett nyilatkozataik lényegesen eltértek a nyomozás során tett vallomásaiktól, gondolok itt elsősorban az élményszerűségre" - ezt már a rendőrségi tanúvallomásokról mondta Farkas Andrea, Szarvas Koppány Bendegúz védője, aki a tanúvallomások ellentmondásosságára hívta fel a figyelmet, de szerinte a dobómozdulat sem utalt erőszakosságra.

Rajmon Balázs, Fekete-Győr András védője pedig úgy fogalmazott: "Fekete-Győr András mozdulata a kép és hangfelvételek alapján megállapíthatóan célzottan ejtő mozdulat volt, és a célzás lényege éppen abban volt, hogy nehogy eltaláljon bárkit is, ellenben a jogeseteken szereplő egyéb magatartásokkal, amit a tisztelt ügyészség felsorolt."

Az utolsó szó jogán a vádlott politikusok május 26-án szólalhatnak fel a bíróság előtt, és ugyanezen a napon fog ítéletet mondani a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések