A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bloomberg: Kína az Egyesült Államok helyett inkább Brazíliától vásárol kukoricát


Az Egyesült Államok kukoricájának első számú felvásárlója, Kína a gyenge kereslet és az olcsóbb brazíliai kínálat miatt csökkenti az országból származó importot – jelentette pénteken a Bloomberg.


A kínai vásárlók a jelentések szerint az elmúlt három hétben 832 000 tonna amerikai kukoricarendelést töröltek, miközben fokozták a BRICS-tagállam Brazíliából történő vásárlást, amely az előrejelzések szerint idén megelőzi az Egyesült Államokat mint vezető exportőr.

A kereskedőkre hivatkozó jelentés szerint az amerikai kukorica most kevésbé versenyképes, mivel a brazil kínálat tonnánként 30 dollárral olcsóbb a harmadik negyedévben történő szállításra. A kukorica takarmányként való felhasználása iránti gyenge belföldi keresletet is a lemondások okai közé sorolták.

“A kukorica iránti kereslet valóban gyenge” – mondta a Bloombergnek Vang Hsziaojang, a Sinolink Futures vezető elemzője az egyik legnagyobb gabonatermesztő tartományban, Henanban. “A takarmánytermelők sok búzát használnak a kukorica helyettesítésére, mivel az árak folyamatosan csökkennek”.

A jelentés szerint Henanban a búza ára tonnánként mintegy 180 jüan (26 dollár) olcsóbb a kukoricánál, és tovább csökkenhet.

Eközben kereskedők és elemzők rámutattak, hogy a nehézségekkel küzdő sertéstenyésztők igyekeznek csökkenteni a takarmányköltségeket, “így a kukorica búzával való helyettesítése természetes választás”.

A vámadatok azt mutatják, hogy a kínai kukoricaimport 2021-ben rekordot döntött, meghaladta a 28 millió tonnát, majd tavaly mintegy 21 millió tonnára esett vissza.

Kína a jelentések szerint a beszállítók diverzifikálásával igyekszik elmozdulni az USA-tól és Ukrajnától való nagyfokú kukoricafüggőségéből, az ország élelmezésbiztonságát fenyegető geopolitikai bizonytalanság közepette. Ebben a hónapban Kína megkapta az első takarmánykukorica-szállítmányt Dél-Afrikából, a BRICS másik tagjától.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések