A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ausztrália miniszterelnöke hűséget fogad III. Károly királynak


Ausztrália miniszterelnöke, magánvéleménye ellenére, hűséget fogad III. Károly királynak az uralkodó koronázási ünnepségén – erről maga a kormányfő, Anthony Albanese beszélt Canberrában pénteken. 

Albanese az 1999-es sikertelen népszavazáson arra voksolt, hogy Ausztráliának ausztrál állampolgár legyen az államfője, de elfogadta, hogy az ausztrálok többsége úgy véli, köztársaság helyett maradjon inkább alkotmányos monarchia.

Ő maga ezt is fogja képviselni szombaton, a koronázási ünnepségen Londonban – tette hozzá.

„Nem változott a kérdésben a véleményem és ezt világossá is tettem. Szeretnék egy ausztrált látni Ausztrália államfőjeként – jelentette ki a helyi ABC műsorszolgáltatónak. Hozzátette: – Ez nem jelenti azt, hogy valaki nem tiszteli a jelenlegi kormányzati rendszert.

Miniszterelnökként különös felelősség terhel azzal kapcsolatban, hogy a nemzetet az alkotmányos rendelkezéseket tiszteletben tartó módon képviseljem” – fogalmazott.

Az Ausztrál Köztársasági Mozgalom, amely az ország köztársasággá válása mellett kampányol, arra szólította fel Albanese-t, hogy amikor a canterbury érsek felhívja a gyülekezetet, hogy tegye le a hűségesküt, akkor maradjon csendben. A kormányfő azonban megerősítette, be fogja tartani a protokollt.

Albanese, aki katolikusként nevelkedett, elutasította, hogy miniszterelnöki beiktatásán a Bibliára hivatkozással tegyen esküt, és sem Istent, sem a királyt nem említette fogdalomtételén.

Az ausztrál delegációban jelen lesz mind a hat állam kormányzója, vezetője pedig a jelenleg a londoni Chelsea-ben játszó női labdarúgócsapat sztárja, Sam Kerr lesz. Tagjai közt ott lesz még egy neves zenész és egy komikus is. Az ausztrál kormány koronázási ajándéka egy 10 ezer ausztrál dolláros (2,2 millió forint) adomány lesz annak a jótékonysági szervezetnek, amely támogatja az Ausztráliában veszélyeztetett nyugati földi papagáj védelmét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések