Hirdessen itt

A marseille-i maffia már Ukrajnából származó fegyvereket használ


Nem meglepő, de a francia televízió megerősítette: a drogbandaháborúk városaként ismert Marseille most azzal a problémával szembesül, hogy Ukrajnából tömegesen érkeznek háborús fegyverek. 


A BFM-TV televíziós csatorna műsorában Dominique Rizet igazságügyi szakértő elmondta, hogy Marseille-ben jelenleg nagyon nagy mennyiségű Ukrajnából származó fegyver kering. Dominique Rizet szerint a marseille-i maffia eddig főként AK47-eseket használt 7,62-es lőszerrel; most viszont AR-15-ösökkel és 5,56-os lőszerrel még hatékonyabb és veszélyesebb fegyverekhez jutottak, amelyek töltényei sokkal erősebben pattannak vissza.

Május 21-én három ember meghalt egy éjszakai klub előtt történt lövöldözésben. Valószínűleg rivális drogkereskedő bandák közötti összecsapásról van szó. Tíz nappal korábban egy nő halt meg egy lövöldözésben: neki nem volt köze a kábítószerüzlethez, de rosszkor volt rossz helyen, és egy géppisztolylövés eltalálta.

A jugoszláviai háborúhoz hasonlóan, de annál jóval nagyobb mértékben, a háborús fegyverek Ukrajnába történő szállítása és bevetése lehetőséget biztosít számos maffiahálózat számára, hogy ezt a lehetőséget kihasználva fegyverkereskedelmet folytassanak (vagy a fegyvereket bűnözői tevékenységükhöz használják fel). Ironikus módon ugyanakkor az Európai Unió egyre inkább olyan intézkedéseket hoz, amelyekkel megakadályozza, hogy polgárai az önvédelemhez szükséges legalapvetőbb fegyvereket egyáltalán megszerezhessék.

Emlékeztetőül: az 1990-es években az Egyesült Államok a MIAS hadművelet keretében megpróbálta visszaszerezni a Stinger föld-levegő rakétaindítókat, amelyeket a Szovjetunió afganisztáni háborúja (1979-1989) során szállított a mudzsahedineknek. A Szovjetunió összeomlását követően a Stingerek jelentős nemzetközi kereskedelem célpontjává váltak. A visszaszerzésükre irányuló amerikai művelet rendre kudarcot vallott.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések