A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A legjobb gyulladáscsökkentők – gyömbér, fokhagyma, fahéj, Cayenne-bors


A gyulladás nem más, mint a szervezet immunrendszerének a reakciója. A gyulladásnak azonban több típusa is létezik. Minél súlyosabb a gyulladás, annál nagyobb lesz az esélye a krónikus és egyéb betegségek kialakulásának.


A gyulladásnak alapvetően három típusa létezik: enyhe, mérsékelt és súlyos gyulladás. Az enyhe gyulladás során is jelentkeznek tünetek, de csak enyhék, mint például enyhe fájdalom, stressz, viszketés és fáradtság. A mérsékelt krónikus gyulladásnál már megjelenhetnek görcsök, allergiás reakciók, de kialakulhat ekcéma, köhögés és ételintolerancia is. A súlyos krónikus gyulladás talaján pedig olyan betegségek jöhetnek létre, mint a rákos megbetegedések, az ízületi gyulladás, a szívbetegségek, a cukorbetegség és az autoimmun betegségek.

A táplálkozásunkkal azonban nagyon sokat tehetünk a gyulladás megszüntetése érdekében. Ebbe a kategóriába tartoznak például a halak, ugyanis olyan zsírsavakat tartalmaznak, amelyek nagyon hatékonyak a gyulladás csökkentésében. Ezzel csökkentik az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint a szívbetegségek, a metabolikus szindróma, a cukorbetegség és a vesebetegségek.

A zöld tea is rendelkezik gyulladáscsökkentő hatással, emellett nagyon erős antioxidánsokat is tartalmaz. Katekin nevű vegyületekben is gazdag, amelyek csökkentik a sejtkárosodások mértékét, illetve megakadályozzák a szervezetben a szabad gyökök kialakulását. Polifenolokban is bővelkedik a zöld tea, ezzel a gyulladás előzhető meg, ha pedig nincs gyulladás a szervezetben, akkor kicsi az esélye a rákos betegségek kialakulásának.

A kurkuma is remek gyulladáscsökkentő hatással bír. A kurkumin nevű vegyületének köszönhetjük ezt a pozitív tulajdonságát. Ha szeretnénk a kurkuma jobb felszívódását elérni, akkor nincs más dolgunk, mint őrölt fekete borssal együtt fogyasztani.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a kurkuma még az agyban kialakult gyulladást is nagyon hatékonyan csökkenti, amely összefüggésbe hozható a depresszióval és az Alzheimer-kórral. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt a kurkumin csökkenti az ízületi gyulladásban szenvedő emberek duzzanatát és fájdalmát, illetve rákellenes hatásokkal is rendelkezik.

A fahéj olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek az olyan betegségek megelőzésében, mint a cukorbetegség, a rákos megbetegedések és a szívbetegség. A fahéjnak kiemelkedő a gyulladáscsökkentő és az antimikrobiális hatása is.

A fahéjnak nagy szerepe van a gyulladásos biomarkerek hatékony csökkentésében. Emellett a metabolikus szindróma megelőzésében is a segítségünkre lehet. A fahéj rendszeres fogyasztásával megelőzhetővé válik a gyomor gyulladásos betegsége, és ez a kedvelt fűszer még az ízületi gyulladás megelőzéséhez is hozzájárulhat.

A fokhagyma eredményesen szabályozza a koleszterinszintet, javítja a vérkeringést és csökkenti a gyulladást a szervezetben. Csakúgy, mint a gyömbér, amely még antidepresszáns hatással is rendelkezik.

A Cayenne-bors egy kapszaicin nevű vegyületet tartalmaz, amely csökkenti az agyba küldött fájdalomjelek mennyiségét. A kapszaicin az ízületi gyulladással és a cukorbetegséggel kapcsolatos idegkárosodás okozta fájdalomra is hat. Meglepő módon a kapszaicin segít csökkenteni a fekélyek kialakulásának esélyét azáltal, hogy korlátozza a fekélyt okozó baktériumok, például a Helicobacter pylori növekedését, csökkenti a fölösleges gyomorsavat és fokozza a véráramlást.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések